Editura Evenimentul si Capital

Adevărul despre vrăjitoare

Autor: | | 0 Comentarii | 3047 Vizualizari

Zburau pe mătură, prevesteau viitorul, intrau în casele oamenilor pe horn sau pe gaura cheii, invocau spirite, în timp ce îşi ungeau corpul cu pomezi. Aceasta e imaginea vrăjitoarei, dintotdeauna. Pare însă mai degrabă un şablon. Cei care i-au acuzat pe diverşi oameni de vrăjitorie au apelat la asemenea fantasmagorii, nicidecum la elemente serioase. În urma proceselor a urmat însă, de fi ecare dată, supliciul. Redăm un material bine documentat de pe siteul www.thevintagenews.com.

De Halloween, vrăjitoarele ar putea fi văzute cum petrec în casele unor popoare sau cum merg pe străzi, având bomboane în mână.

Despre vrăjitoare am citit cu toţii şi avem o imagine a lor. Au pălărie neagră și mătură. Folosesc cazane pentru prepararea poțiunilor.

Însă în ideile noastre cu privire la acest concept apar şi multe concepții greșite.

Vom vorbi în cele ce urmează despre vrăjitoarele şi vrăjitoriile mai puţin sau deloc cunoscute.

Bărbați și femei executați pentru vrăjitorie

Pe continentul european, în special în secolele XVI și XVII, nu mai puţin de 60.000 de persoane au fost ucise, după ce fuseseră acuzate de vrăjitorie.

Este de subliniat totuşi acest aspect, „oameni”, în condiţiile în care nu toți cei supuşi acestor barbarii au fost femei.

Se ştie, de pildă, că în Anglia Elizabetană au fost organizate 270 de procese pentru vrăjitorie. Dintre acestea, 247 au fost pentru femei, iar 23 au avut în centrul atenţiei bărbați.

Bărbaţii nu au fost scutiţi de suspiciuni de vrăjitorie nici peste Ocean, în timpul proceselor de vrăjitoare care au avut loc în Salem, statul Massachusetts.

Supliciul din Salem

Se ştie că din februarie 1692 și până în mai 1693, au existat 200 de persoane din Salem acuzate de lucruri necurate.

În urma proceselor, doar 19 dintre acestea au fost găsite vinovate. Adică 14 femei și cinci bărbați.

Se ştiu numele celor cinci bărbaţi, dintre care, culmea, unul era preot. A fost deci vorba despre reverendul George Burrows, John Willard, George Jacobs Snr, John Proctor și Samuel Wardwell.

Tot din Salem a rămas povestea terifiantă a maltratării unui presupus vrăjitor, Giles Corey. În urma judecăţii a fost condamnat la moarte prin presare cu greutăţi. Deşi nu exista nicio dovadă împotriva lui.

A fost dezbrăcat, apoi i s-a aşezat o placă pe piept, iar pe aceasta foarte mulţi bolovani. Apăsarea era insuportabilă.

În acest timp, acuzatorii lui îl întrebau dacă mărturiseşte că a făcut vrăjitorii.

Deşi mulţi se aşteptau să mărturisească orice, în asemenea condiţii, totuşi bărbatul îşi păstrează luciditatea şi refuză să spună despre el o minciună.

Tot ce striga spre acuzatorii săi, mai mult ca să îi sfideze era „Mai multă greutate!”.

Supliciul lui Giles Corey a durat trei zile. Abia la capătul celei de-a treia zi şi-a dat sufletul, însă în mâna Domnului, nu cum s-ar fi aşteptat acuzatorii săi.

Pe aripile unei plante cu efect halucinogen

Dacă vrăjitoarele au reuşit sau nu să zboare, este iarăşi o chestiune foarte greu de lămurit. O ipoteză ar exista. Totul fiind bazat pe efectele halucinogene ale unei plante, numită mandrake. În fapt, rădăcina ei era folosită pentru diverse leacuri.

Alături de alte plante cu efect hallucinogen, mandrake putea să îi facă pe cei care le consumau să aibă vedenii ori să simtă o stare de euforie. Aceştia puteau să simtă că plutesc.

Invocarea zborului era, la rândul său, un ritual. Presupuşii vrăjitori se duceau în locuri necălcate de nimeni.

Vrăjitoarele, ca să folosim un termen generic, erau goale şi se ungeau pe corp cu tot felul de pomezi. Acele unguente erau în baza aceloraşi plante cu efect hallucinogen. Explicaţia era că din plantele respective nu puteau fi ingerate, provocând greţuri şi vărsături.

Ultima vrăjitoare din Europa, arsă pe rug la Târgu Mureş

Ultima vrăjitoare din Europa, arsă pe rug, aşa cum e cunoscută în istorie, a trăit în spaţiul românesc, mai precis la Târgu Mureş. Barbala Farkas a fost acuzată de vrăjitorie, fiind arsă pe rug în anul 1752.

În procesul împotriva ei nu mai puţin de 70 de persoane au depus mărturie, cum că Barbala ar fi comis acte de vrăjitorie.

Procesul a avut loc în curtea vechii Prefecturi din oraş. Sentinţa a fost pusă apoi în aplicare pe malul râului Mureş.

Există o legendă care a rămas de pe urma acelui moment. Se spune că femeia, în timp ce era cuprinsă de flăcări, i-a privit în ochi pe călăii săi şi a blestemat locul unde ea a fost ucisă.

Adevărul e că, după aceea, pe locul respectiv nimic nu a rezistat. Mai întâi, a fost construită o biserică. Dar aceasta a ars. Mult mai târziu s-a ridicat un restaurant. Nici acesta n-a avut o soartă mai bună, fiind la rândul său mistuit de flăcări. Acum vechea clădire a restaurantului e în paragină, după cum arată presa locală.

Despre Barbala Farkas se ştie că era moaşă. Ea a fost acuzată de vrăjitorie doar pe baza capacităţii sale de a cunoaşte sexul copiilor, în timp ce aceştia încă nu se născuseră. Erau femei însărcinate care doreau să ştie ce vor avea, băiat sau fată, iar moaşa le spunea.

Tot Barbala făcea o serie de leacuri cu care copiii abia născuţi şi lăuzele erau vindecaţi de tot felul de afecţiuni.

La proces, cei care au acuzat-o pe Barbala au spus tot felul de lucruri despre ea. Martorii au zis, de pildă, că au văzut-o zburând pe o mătură sau că intra noaptea în casele oamenilor, pe horn ori pe gaura cheii. Alţii erau convinşi că presupusa vrăjitoare le-a blestemat copiii. (Vasile ANDREI)

Veste MARE despre rezultatele la Evaluarea Nationala! Ce au facut profesorii cu notele
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Evenimentul istoric

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI