Adevărul despre serialul Cernobîl. Motivele care au încăierat Kremlinul cu HBO

Adevărul despre serialul Cernobîl. Motivele care au încăierat Kremlinul cu HBO

Cotată extrem de bine, seria HBO dedicată accidentului nuclear de la Cernobîl a dat naștere unei noi runde de „înțepături” între Est și Vest.

Orgolioși, rușii au anunțat deja că pregătesc propriul film despre Cernobîl, care să spună „adevărul”. Până la lansarea acestuia însă, merită să aruncăm o privire de ansamblu asupra producției „occidentale”, punctând câteva dintre motivele pentru care rușii ar trebui să fie cu adevărat supărați pe seria HBO Cernobîl.

Mai mult decât atât, ceea ce nu se vede pe sticlă în serialul tv, puteți citi în paginile revistei „Evenimentul Istoric”, și anume, povestea de dinaintea și după tragedia care a împărțit lumea în două. ( Istoricul Mihăiță Enache realizează pentru Evenimentul Istoric un serial foarte apreciat, o istorie neromanțată a tragediei din 1986, bazat pe cercetări proprii în arhive. În curând va apărea al treilea episod. n.n.)

Succesul serialul HBO despre castrofa nucleară de la Cernobîl din 1986 a provocat – cum era de așteptat, de altfel – „valuri” chiar și la Moscova, în inima fostului imperiu sovietic. Iritarea rușilor este, poate, ușor de înțeles: au fost primii care au trimis un om în spațiu, dar și primii care au provocat un accident nuclear de nivel 7 (cel mai mare) pe scara internațională a evenimentelor nucleare.

Ne puteți urmări și pe Google News

În opinia lor, se impunea ca povestea Cernobîlului să fie „spusă” de un canal rusesc și nu de unul american, așa cum subliniează și jurnalistul Ilya Shpelin, într-un editorial publicat de „The Moscow Times”. 

Citește mai departe, GRATUIT, pe Evenimentulistoric.ro

Alte materiale interesante pe care le găsești doar în numărul 16 al Evenimentului Istoric:

  • Jurnalul generalului Iulian Vlad. În noul episod al demersului nostru publicistic aflați ce mesaj ciudat a primit ultimul șef al Securității în timpul detenției;
  • Cernobîl, dezvăluiri neromanțate despre catastrofa care a marcat România;
  • Herta Muller în dosarele Securității, file inedite publicate în facsimil;
  • Mistere vechi de 7.000 de ani, datând din neoliticul românesc, posibile rezolvări ale unor enigme.

Citește mai multe pe siteul evenimentulistoric.ro