Soarta managerului demis cu acea ocazie, a dr. Bogdan Andreescu, era de mai multă vreme decisă, iar povestea cu RADET nu a fost decât un pretext ridicol. Să vedem care au fost adevăratele motive pentru care dr. Andreescu a trebuit să fie înlăturat rapid de la conducerea Spitalului Colentina, un spital care, în mandatul său, a cunoscut o dezvoltare fără precedent. Demiterea sa a avut loc înainte cu trei luni de expirarea contractului de manager, pe care anunțase clar că nu avea de gând să-l mai prelungească prin prezentarea la un nou concurs, la sfârșitul lunii martie. Dar, de ce trebuia înlăturat urgent, chiar și cu prețul unui scandal, dr. Bogdan Andreescu?


FOTO: Prof. univ. dr. Gheorghe Dan FOTO: CARDIONALE.ORGSilvi Ifrim, un nume pe coperta unui dosar

Așa cum se știe, în locul dr. Bogdan Andreescu, primarul Gabriela Firea a numit-o manager intermiar pe Silvi Ifrim, adusă în acest scop de la Institutul Ana Aslan, unde era tot manager. După cum EVZ a arătat, la Institutul Ana Aslan ajunsese după ce, la începutul anului 2016, a părăsit cu coadă între picioare același Spital Colentina. Un control al conducerii de la acea vreme evidențiase o serie de fapte foarte grave care, astăzi, fac obiectul activității unor instituții ale statului, competente în materie. Despre acest aspect, vom vorbi, însă, într-una din zilele viitoare.


FOTO: Conf. Dr. Bogdan MateeescuCei trei UMF-iști

Pentru un grup de medici, foarte apropiați primarului Firea, unii cu mari interese în legătură cu Spitalul Colentina, alegerea lui Silvi Ifrim în locul managerului demis apărea a fi una ideală. Cum o parte dintre aceștia erau extraordinar de apropiați de Primarul Capitalei, totul a funcționat ca uns. Nici măcar nu a fost cazul să preseze prea mult. Câteva zile după destituirea dr. Bogdan Andreescu, primarul Firea a uns-o pe Silvi Ifrim la șefia spitalului, precizând public: „Am numit-o manager interimar la Spitalul Colentina nu ca urmare a unei prietenii politice, inexistentă de altfel, ci în urma recomandărilor mai multor medici din cadrul spitalului.” Așa este, nu a mințit, iar recomandările au venit de la următorii medici, fapt important, toți UMF-iști:


FOTO: Prof.dr. Sorin Țiplica FOTO: AGERPRES1. Prof. dr. Dan Gheorghe

2. Conf. dr. Bogdan Mateescu

3.Prof. dr. Sorin Țiplica

Firea n-o poate refuza pe dr. Turkes

Cei numiți mai sus au acționat asupra primarului Gabriela Firea, în sensul arătat, prin diverse pârghii dar, în principal, prin intermediul unei persoane față de care Primarul Capitalei are o slăbiciune imensă, peste care nu poate trece orice ar fi, din motive pe care le cunoaștem dar pe care, din decență, alegem să nu le arătam. Este vorba despre doctorița Ablachim Turkes, director medical al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), soția conf. dr. Bogdan Mateescu, cel de pe poziția a 2-a din lista de mai sus, dar pe o primă poziție ca importanță în decizia Gabrielei Firea, determinată prin intermediul soției sale.


FOTO: Managerul interimar Silvi IfrimDe dr. Ablachim Turkes, Gabriela Firea a avut grijă ca de nimeni altcineva: a promovat-o din simplu medic la Policlinica Washington, și apoi la Spitalul Orășenesc Voluntari, în funcția de director medical la ASSMB. Este omul fără de care Gabriela Firea nu ia nicio decizie în privința spitalelor din rețeaua Primăriei. În cazul Spitalului Colentina, este lesne să ne imaginăm, dr. Ablachim Turkes nu a făcut altceva decât să-i rezolve, prin numirea lui Silvi Ifrim, interesele soțului ei, conf. dr. Bogdan Mateescu, subordonatul pe linie UMF (Universitatea de Medicină Carol Davila din București) și de spital, om de încredere și succesor la diverse șefii al prof. dr. Dan Gheorghe.

Medic pe viață în Colentina

Ei bine, un mare motiv pentru care dr. Bogdan Andreescu trebuia înlăturat cu orice preț este acela că prof. dr. Dan Gheorghe împlinește poimâine, în data de 4 mai, venerabila vârstă de 65 de ani. La mulți ani! La această dată, potrivit legii, va fi pensionat de către UMF „Carol Davila”, acolo unde are normă de bază ca profesor. În cadrul Spitalului Colentina, însă, cererea de prelungire a activității, peste limita de 65 ani, ar fi trebuit să-i fie aprobată de fostul manager, dr. Bogdan Andreescu, ceea ce ar fi fost exclus. După împlinirea vârstei de 65 de ani, când nu ar mai fi fost cadru universitar activ al UMF, nu mai putea întruni condițiile legale de a fi șef de secție, iar fostul manager ar fi procedat în consecință, nu doar în ceea ce privește șefia, ci chiar în ceea ce privește continuarea activității în spital. Informația potrivit căreia toți managerii spitalelor Primăriei vor primi prelungiri de 6 luni până la organizarea concursului pentru un nou mandat nu a făcut, deci, altceva decât să-i precipite și să-i mobilizeze pe cei din Gruparea Firea și să o convingă pe aceasta din urmă să-demită de urgență pe dr. Bogdan Andreescu.

O fraudă în numele mamei

Drept pentru care, mâine, 3 mai, cu o zi înainte de a împlini 65 de ani și de a fi pensionat din UMF, Consiliul de Administrație al Spitalului Colentina se va întruni și va supune aprobării continuarea activității prof. dr. Dan Gheorghe. Motivele pentru care fostul manager, dr. Bogdan Andreescu, nu i-ar fi aprobat cererea de prelungire sunt unele care țin de slaba activitate clinică a prof. dr. Dan Gheorghe – care consultă până în zece pacienți anual, de proasta manageriere a secției pe care o conduce, precum și de unele abuzuri grosolane, care trimit la legea penală. Unul ar fi faptul că și-a ținut mama internată 3 ani continuu pe secția sa de cardiologie, cu mici înteruperi de câteva zile în foile de observații, cu diagnosticul de „malnutriție”. Rostul întreruperilor era mascarea acestei ilegalității în fața Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Suma totală oficială cu care a prejudiciat Casa este de 158.806,41 lei, adică peste 35.000 de euro.

Prof. dr. Dan Gheorghe are, însă, și realizări, altele în afara sponsorizărilor de zeci de mii de euro pe care le primește anual, din partea multinaționalelor pharma. Una ar fi aceea că, după instalarea managerului interimar Sivi Ifrim, a determinat numirea soției sale, dr. Anca Dan, în funcția de șef Departament Cercetare – CDPC. Odată cu instalarea dr. Anca Dan, majoritatea celor mai importanți cercetători din Colentina și-au dat demisia. Restul se luptă să supraviețuiască. Achiziții importante pentru nucleul de bază din cercetare au fost puse la pământ. Colaborările cu hematologia și neurologia s-au încheiat. Practic, Silvi Ifrim a spus adio cercetării din Colentina.

Sorin Țiplica, mumă pentru nevastă, ciumă pentru proprii colegi

Un alt personaj interesat în înlăturarea grabnică a dr. Bogdan Andreescu de la conducerea spitalului este prof. dr. Sorin Țiplica, șeful Clinicii Dermatologie 2. Acest personaj are, de asemenea, de ascuns ilegalități pe care fostul manager și Consiliul de Administrație erau pe cale să le tranșeze. În lumea medicală, la nivel de UMF, este binecunoscut conflictul de interese generat de prof. dr. Sorin Țiplica, prin promovarea rapidă și ostentativă a soției sale, dr. Carmen Sălăvăstru, în cadrul Clinicii conduse de el, până la gradul de conferențiar. Ca să iasă din aceast conflict de interese, cu sprijinul conducerii UMF, prof. dr. Sorin Țiplica a determinat înființarea unui Departament de Dermato-Pediatrie pentru soția sa. Înființarea unui asemenea departament a fost din capul locului ilegală (facsimil), în primul rând, pentru că Spitalul Colentina nu este un spital pediatric, ci strict de adulți. Mai mult decât atât, își poate imagina oricine situația de maxim pericol în care se poate afla un copil internat în proximitatea unui bolnav adult cu infecții grave ale pielii, sau cu boli venerice.Pe de altă parte, departamentul pe care l-a inventat pentru soția sa l-a plasat în propria-i Clinică pe care a văduvit-o, astfel, de saloane, paturi, săli de tratamente, asistente, infirmiere și o parte din buget, oferite toate, discreționar, consoartei sale, în detrimentul medicilor din subordine și activității pe care prof. dr. Sorin Țiplică este plătit din bani publici s-o asigure. Medicii din Cinica Dermatologie 2, în unanimitate, au protestat oficial față de abuzurile familiei Țiplica- Sălăvăstru, găsind înțelegere la fosta conducere a spitalului, precum și la conducerea UMF. Exact acești medici sunt considerați de către managerul interimar, Silvi Ifrim, a fi dușmanii ei. Exact pe acești medici i-a anunțat acum câteva zile că îi dă afară din cabinete. Exact de acești medici consideră că trebuie să scape cu orice preț.

Se pregătește Medicala

După schimbarea dr. Andreescu, au urmat atacurile împotriva administrației spitalului, a departamentelor RUNOS și Achiziții, care au fost decimate. Directorul economic a fost presat să-și dea demisia. Apoi, a venit rândul personalul mediu al spitalului. Tuturor li s-au tăiat pe nedrept sporurile, în timp ce Silvi Ifrim și-a stabilit un salariu de aproape 12.000 de lei, dublu față de cât prevede legea. Apoi, au început atacurile la Neurologie și la Dermatologie. Va urma una din secțiile Medicală, chestiune cu care vom ține la curent opinia publică, pentru că și acolo se pregătește un dezastru. Din toate cele de mai sus, rezultă, credem noi, limpede, care au fost interesele adânci care au dus la înscăunarea de către Primarul General al Capitalei, Gabriela Vrânceanu-Firea-Pandele, a lui Silvi Ifrim în fruntea Spitalului Colentina. Unele care nu au nici cea mai vagă legătură cu cele ale medicinei, în general, și cu interesele bolnavilor, în mod special.

Ținem la dispoziția autorităților întregul dosar