Vladimir Putin a făcut o serie de precizări la reuniunea anuală de bilanţ a Ministerului rus al Apărării, despre care a transmis corespondentul RRA la Moscova Alexandr Beleavschi:

„Ministrul apărării, Serghei Şoigu, a anunțat că săptămâna aceasta va intra în serviciu primelul regiment de rachete dotate cu ogive hipersonice Avangard, capabile, potrivit oficialilor ruşi, să atingă viteze de 22 de ori mai mari decât viteza sunetului.

Anul viitor, a spus Serghei Şoigu, forțele nucleare ruse vor primi 22 de lansatoare pentru racheta Avangard și ‘Yars’ şi primul submarin nuclear din clasa modernizată Borei-A. El a anunţat, de asemenea, că s-a realizat reechiparea completă a Forțelor de Uscat cu rachete tactice Iskander, capabile să poarte încărcături convenționale și nucleare.

Președintele Putin anunțat astăzi că se lucrează la realizarea rachetei hipersonice Zircon, cu baze atât navală, cât și terestră, ce va avea o viteză de 9 ori mai mare decât viteza sunetului și o rază de acțiune de 1.000 de km. Racheta terestră va fi deci o rachetă intermediară, interzisă până de curând de Tratatul ruso-american privind forțele nucleare intermediare.

Președintele Putin a menţionat, de asemenea, continuarea dezvoltării mai multor arme nucleare de nouă generaţie: drona submarină intercontinentală Poseidon, racheta de croazieră Burevestnik cu rază globală și propulsie nucleară, și varianta perfecționată a rachetei balistice intercontinentale ‘Sarmat’.

Anunţată acum în premieră, aceasta din urmă, potrivit Ministerului rus al Apărării, va avea o rază de acțiune dublă, de 35.000 de km, fiind capabilă să atingă orice punct de pe glob. Varianta inițială a rachetei ‘Sarmat’ va intra anul viitor în faza testelor finale”

Te-ar putea interesa și: