Procurorul general, Augustin Lazăr, susţine că numărul mare de procurori şi judecători care au dosare la DNA se explică prin faptul că diverşi inculpaţi au depus plângere împotriva magistraţilor iar în urma fiecărui denunţ a fost necesară declanşarea unei anchete.
„Se face caz şi se manipulează foarte mult o cifră, care a fost cerută de Inspecţia Judiciară Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cu mai multe mii de procurori şi judecători, care pasămite ar fi avut dosare la DNA. Ei bine, o să vedeţi că în urma verificărilor pe care le-am făcut noi în Ministerul Public, o să venim cu o cifră mai mare de judecători şi de procurori, care pasămite au avut dosare în Ministerul Public.
Ce sunt acestea, de fapt? Din păcate, în ultimii ani, toţi inculpaţii şi-au însuşit foarte bine dreptul lor de a avea acces la justiţie.
Niciun inculpat nu a ezitat să depună plângere împotriva poliţistului care a înregistrat dosarul penal, a procurorului care a exercitat acţiunea penală şi a judecătorului sau judecătorilor, pentru că în complet sunt mai mulţi judecători, care pasămite în mod abuziv i-au condamnat", a declarat procurorul general pentru RFI.
Augustin Lazăr a mai apreciat că manipularea acestei statistici s-ar putea adresa doar unor persoane "de condiţie intelectuală foarte modestă".
„Şi aşa avem noi mii de dosare, în baza liberului acces la justiţie, care este înţeles în această manieră penibilă de anumite persoane.
Noi trebuie să facem o anchetă efectivă la fiecare denunţ pe care astfel de persoane îl fac şi iată cum se manipulează o statistică, arătând că acele mii de judecători şi procurori pasămite ar fi fost ţinuţi, pentru a fi şantajaţi la momentul oportun - de cine? - de DNA, care de asta ar fi obţinut atâtea condamnări.
Ei bine, este o manipulare pentru persoane care sunt de condiţie intelectuală foarte modestă, presupun. Un cunoscut rector al Universităţii din Cluj, primul rector al Universităţii din Cluj după Marea Unire, repeta într-una: 'Nouă ne trebuie profesionişti, dar ne trebuie să construim caractere, în primul rând'", a spus el.
Inspecţia Judiciară a transmis vineri că, la data de 30 iulie, la Direcţia Naţională Anticorupţie se aflau în curs de soluţionare 415 dosare, ce vizează în total 474 de judecători şi 346 de procurori.