Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițescu, a declarat că după ce vor fi eliminate din raport toate acele date cu caracter personal, documentele cerute vor fi trimise către Parlament.

Contextul în care vine această declarație este legat de decizia Biroului Parlamentar al Senatului de a demara o anchetă parlamentară la Consiliul Concurenței cu privire la o investigație pe tema ROBOR demarată în 2008 și finalizată în 2013.

Bogdan Chirițoiu a declarat: „Orice decizie a Parlamentului este binevenită. Dacă dânşii doresc să afle mai multe despre investigaţia legată de fapte din 2008, sunt bineveniţi. Noi le-am cerut să ne lase ceva mai mult timp pentru a pregăti aceste documente. Multe secrete de afaceri nu-mi imaginez că mai sunt după 10 ani, dar sunt nume de persoane şi avem o nouă legislaţie care ne obligă să dăm atenţie respectării datelor cu caracter personal. Vrem să eliminăm din rapoartele noastre menţiuni care nu sunt necesare ca să înţelegi fenomenul respectiv.”

„Sunt lucruri care s-au întâmplat acum 11 ani. Noi acolo am investigat o săptămână, atât, în legătură cu un comportament în contextul crizei globale, la scurt timp după prăbuşirea unei mari bănci americane, care a dus la crearea de şoc după şoc în toată Europa, iar băncile au trebuit să fie salvate.”, a completat Chirițoiu.

Șeful Consiliului Concurenței a precizat că a durat 5 zile până când a intervenit BNR și a plafonat ROBOR-ul. Acesta a amintit faptul că investigația a fost supervizată de către Comisia Europeană.

Chirițoiu a declarat că acele persoane care au lucrat la investigația de acum 11 ani nu mai lucrează în instituție.

Senatorul ALDE, Daniel Zamfir, a precizat că a cerut Senatului aprobarea desfășurării unei anchete de către Comisia economică „cu privire la investigaţia efectuată de Consiliul Concurenţei deschisă prin ordinul nr. 420/29.10.2008 al preşedintelui Consiliului Concurenţei, având ca obiect posibila încălcare a prevederilor articolului 5 din Legea concurenţei şi ale art. 81 din Tratatul de instituire a comunităţii europene de către întreprinderile active pe piaţa serviciilor bancare şi interbancare din România”, potrivit Agerpres.

 

 

 

Te-ar putea interesa și: