Extinderea UE spre est si aderarea Romaniei si Bulgariei la blocul comunitar reprezinta unul din cele trei succese repurtate de Bruxelles in prima jumatate de an, relateaza Financial Times.
Intr-o prima faza, aderarea Romaniei si Bulgariei au completat procesul de extindere spre est, demarat in mai 2004 prin integrarea a opt state din estul Europei.
In martie, Bruxelles-ul a stabilit obiective ambitioase in ceea ce priveste energia comuna si strategia de combatere a incalzirii globale. In iunie, la summitul UE de la Bruxelles, liderii europeni au incheiat un acord in ceea ce priveste noul tratat simplificat menit sa inlocuiasca proiectul constitutional respins prin referendum de electoralul francez si olandez in 2005.
UE are insa nevoie de mult mai mult decat o serie de astfel de succese, care au asigurat un cadru propice marcarii celei de-a 50-a aniversari a UE, pentru a se redefini pe fondul unui mediu oscilant, comenteaza publicatia britanica, subliniind ca Bruxelles-ul are nevoie de un obiectiv si o agenda.
Problema care se ridica astfel este daca cele trei succese au legatura unul cu altul si daca ele contribuie impreuna la trasarea unei perspective coerente pentru blocul comunitar.
Aderarea a 12 noi state membre, a caror populatie reprezinta o cincime din cea a blocului comunitar, dar al caror PIB este de 15 ori mai mic decat cel la nivel european, a modificat natura UE.
Provocarea la care este expusa UE dupa extindere este evidenta in cazul agendei Lisabona pentru dezvoltare si forta de munca.