Adăugă acest aliment simplu în dietă şi vei trăi 100 de ani sănătoși. O confirmă cei mai longevivi oameni din lume

Adăugă acest aliment simplu în dietă şi vei trăi 100 de ani sănătoși. O confirmă cei mai longevivi oameni din lume Sursa: Pixabay

Fasolea boabe, albă sau neagră, are numeroase beneficii pentru sănătatea noastră. Această legumă, extrem de îndrăgită şi la noi, poate fi o sursă naturală de fibre şi de proteine, având un indice glicemic scăzut dacă o consumăm zilnic. De asemenea, fasolea reduce riscul îmbolnăvirii de cancer de colon sau de sân.

Dan Buettner, cercetător în longevitate şi jurnalist la National Geographic Fellow, a povestit că în călătoriile sale la Okinawa în Japonia, Nicoya în Costa Rica, Ikaria în Grecia, Loma Linda în California și Sardinia, Italia, a căutat şi vorbit cu cei mai longevivi oameni – pentru a afla ce au mâncat de au reușit să trăiască 100 de ani.

De asemenea, spune cercetătorul, i-am întrebat pe zeci de nutriționiști și oameni de știință din domeniul alimentației de top din lume ce ar trebui să mâncăm pentru a ne bucura de o viață lungă și sănătoasă, având în același timp grijă de mediu.

O concluzie a sărit ca o lumină intermitentă și ar putea fi un șoc pentru fanii celor mai recente diete la modă

Din primele 10 alimente recomandate, jumătate aparțineau familiei de fasole - linte, soia, arahide, năut și fasole neagră. Pe Peninsula Nicoya din Costa Rica, de exemplu, ziua începe cu o tortilla caldă de porumb umplută cu fasole neagră.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Sardinia, prânzul ar putea fi un castron aburind plin cu fasole, fasole merișor și năut. Pe insula japoneză Okinawa, cina poate include o tocăniţă gustoasă cu fasole verde, soia sau muguri de fasole mung.

”Coincidență? Nu cred”, spune medicul

Un studiu din 2004 asupra persoanelor cu vârsta de 70 de ani sau mai mult din trei culturi diferite din întreaga lume a constatat că pentru fiecare două linguri de fasole consumate pe zi, oamenii își reduc riscul de a muri cu 8%.

Alte cercetări au arătat că fasolea nu numai că furnizează carbohidrații, proteine și oligominerale de care organismul nostru are nevoie, ci furnizează și fibrele de care microbiomul nostru are nevoie, întărind sistemul imunitar.

Pe lângă faptul că fasolea este foarte sănătoasă, este şi ieftină. Poate fi cultivată oriunde, de la zona ecuatorială, până în regiunile nordice. De asemenea, nu necesită congelarea și poate fi depozitată pentru o perioadă mai lungă de timp.

Fasolea neagră conține un nivel ridicat de antociani (antocianii sunt coloranți naturali) și are de 10 ori mai mulți antioxidanți decât o porție echivalentă de portocale.  Bogată și consistentă, este un aliment de bază în Costa Rica. Este ușor de făcut și costă mai puțin de 1 USD per porție.

Cum se prepară o tocană de fasole proaspătă, cartofi și ceapă în Costa Rica

Ingrediente:

-1 lb. fasole uscată, înmuiată peste noapte (sau trei conserve de 15 oz, scurse) -1 cană bulion de legume cu conținut scăzut de sodiu -1 dovleac chayote, tăiat cubulețe -½ morcov, decojit și tăiat cubulețe -3 ardei dulci roșii, portocalii sau galbeni, fără semințe și tăiați cubulețe -2 cartofi mari, curățați şi taiati cubulete -2 lingurițe coriandru tocat -1 ceapă mică, tăiată cubulețe -2 caței de usturoi, tocați -sare şi piper (optional)

Pași de urmat: Dacă folosiți fasole uscată, clătiți bine boabele apoi aruncați apa. Pune fasolea într-o oală mare şi adaugă supa de legume. Adăugați apă, după cum este necesar, pentru a acoperi fasolea. Adăugați bulionul apoi se amestecă restul ingredientelor; se lasă la fiert aproximativ 25 de minute până când fasolea este fragedă, amestecând din când în când pentru a nu se arde. Adăugați sare și piper după gust înainte de servire. Savurați mâncarea cu tortilla.

Fii bun cu corpul tău  și cu planeta

Pe lângă faptul că este bună pentru sănătate, fasolea este ieftină de produs și crește practic peste tot, de la zonele ecuatoriale până la regiunile nordice, așa că nu trebuie să fie transportată pe distanțe mari pentru a ajunge pe piețe. De asemenea, nu necesită refrigerare și poate fi păstrate pentru o perioadă lungă de timp.

Deci, care este concluzia? Putem fi buni atât cu noi înșine, cât și cu planeta? Cercetările sugerează că putem. Iar primul pas în această încercare de a obține o viață lungă și sănătoasă ar trebui să fie să îmbrățișezi magia simplă a fasolei, mai spune cercetătorul, potrivit cnbc.