Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV. Ada D’Albon, NEPOATA lui MIHAIL SADOVEANU, scrie pentru EVZ! „VAI DE BEREA DIN PĂRUL MEU!” Reportaj după 37 de ani de EXIL la PARIS. PARTEA A II-A

Ada D Albon
Autor: | | 0 Comentarii | 1440 Vizualizari

Vă prezentăm astăzi partea a doua a reportajului „trăit” de actrița Ada D’Albon la București, cu prilejul lansării volumului de memorii Ultima vară în Bretania. Menționez că povestea este reluată fix din punctul în care a fost, din obligații editoriale, întreruptă. Textul original n-a suferit nicio modificare. Bucurați-vă!

(...)

Ora 15h45

După ce mi-am reparat fața fără prea mult succes, și mi-am stropit părul cu bere, am luat cu toții două taxiuri, direcția Romexpo pavilion A.

Iar case mîndre bolnave, flori ce se mureau în culori veștede, și vînt ascuțit. În apropiere de Casa Scînteii – azi Casa Presei Libere- (libertate – „un simplu cuvînt în dosul căruia nu stau decît fantome” – M. Sadoveanu.) circulația s-a îndesat considerabil. Soferul taxiului, care tare ar mai pleca în Franța, ne-a lăsat la vreo 300 de metri distanță de pavilionul A. Cu tot calabalîcul traversăm pe jos spațiul mare deschis vîntului, vai de berea din părul meu. Lume ca la bîlci. Domnișoara Anca Pănoiu, gingașa redactoare a cărții mele ne-a întîmpinat zîmbitoare. Are ceva de fostă măicuță.

Scări, hău cu standuri, cărți și iar cărți, speranță multă, omenire, în fine, Curtea Veche! Un spațiu, iar cărți, o masă, nu scaune. Nici eu nici Anne-Marie nu deținem „tinerețe fără bătrînețe” deci, cu multă amabilitate ni se aduc două scaune. Ne-am așezat ca două ciori.

Jela Doina aferată, venită din capătul celălalt al Bucureștiului, mi-a pus pe o tejghea crizanteme obosite de drum, eu i-am înmînat un CD Vivaldi, artistic prezentat de Casa de Discuri Franceză, semne reciproce de prețuire.

Am dialogat rapid cu cîteva fețe zîmbitoare ca mi-au cerut să rămîn la sfîrșit pentru interviuri.

Directorul Editurii, Grigore Arsene cît și soția Domniei Sale, mi-au vorbit cu căldură despre cartea mea și m-au emoționat cu delicatețea lor. Un moșneguț simpatic, rudă cu Moș Crăciun , și în aceleaș timp văr bun cu mine, m-a apostrofat cu umor. Vai, ce tristeță, nu l-am recunoscut! Mă întreb dacă el, m-ar fi întîlnit din întîmplare pe stradă, m-ar fi recunoscut? Grea pedeapsă, anii mulți. Cine îti urează mulți ani, nu știe la ce te supune.

A vorbit Anca Pănoiu la microfon, a cetit un scurt pasaj din cartea mea. Apoi a vorbit Doina Jela ca traducătoare experimentată, în timp ce printre curioșii și doritorii de autograf, o figură vag cunoscută, îm făcea semne amicale pe care nu le puteam pricepe. Abia cînd s-a apropiat cu cartea mea în mînă, am știut că e Dan Grigore. Oh Doamne, cît timp de atunci, șaizeci de ani, poate...? Copilul minune... Pelișor, un pian, și degetele lui Dan Grigore pe clape... Entuziasm de adolescentă, timiditate de adolescent... Plimbare în parcul castelului întîlnire efemeră și neîntinată. Surpinsă că-și mai aduce aminte de mine, i-am scris, nici nu știu ce dedicație, și brusc, timp de o clipă, pentru prima oară de cînd sînt pribeagă, m-am simțit în compania lui, că în fine m-am întors acasă. Sentiment ca o rupere de lume și de neclintire a timpului. Vrea să-mi trimită un CD de al său – Recital de pian - .

Acum în noapte, de cîteva zile întoarsă la Paris, acum, cînd dau formă mesajelor scrise în cele șase nopti la București, în vederea unui reportaj, ascult zguduită, la nesfîrșit, CD-ul lui Dan Grigore ce am primit ieri, și sentimentul de rupere de lume și acest „ acasă” mă cutremură cu forța unei iluzii ce-i mult mai puternică decît realitatea. 7

Viitorii mei cititori s-au apropiat pe rînd; ochi sclipitori, zîmbete calde. Un biet om răzvrătit cu înfățișare torturată de chinurile neîmplinirii s-a postat ridicol în centru, căutînd ceartă ca un vecin ciudos, care de după zid, urcat pe lada lui plină de gunoi, aruncă surplusul din găleată în grădina mea.

„Hehe! ... Sadoveanu, Sadoveanu,” Scoase el fraza întortochiată și plină de sens, bălăbănind capul și crispîndu-și gura într-un surîs plin de fiere.

Il privesc mirată, el continuă cu un soi de obrăznicie vulgară și cu un potențial intelectual de peste roșu. „Lumina vine de la Răsărit, hai?!”

Ii răspund că da, din punct de vedere astronomic, da, lumina vine de la Răsărit.

Se uită la mine ca vițelul la poarta nouă. Nu prea știe cum să-și verse murdăria din suflet. Il ajut spunîdu-i că după cum se exprimă, m-aș mira să fi citit un singur rînd din Sadoveanu. Rămîne prostit, adică cum era, și uită să-și închidă gura. Cineva îl împise ferm, afară din unghiul meu vizual.

Acest intermezzo este un minuscul eșantion din imensa mîrșăvie ce m-a alungat din România acum treizeci și șapte de ani. Cum ași putea să deschid mintea acestui om mic și limitat și a altora ca el?! Ași vrea să urlu! Dar acești oameni n-au urechi să audă, ochi să vadă, și minte să priceapă. Cine l-a cetit și pătruns pe Sadoveanu, acela nu poate fi decît copleșit de imensitatea universului sadovenian. Nu poți decît să taci și să te înclini, nici de cum să bîigui fraze de colț de mahala. De ce lumea se leagă de orientarea ideologică a unui scriitor, atîta timp cît orientarea, în ea însași e nobilă? Un ideal nu poate fi decît măreț. Oameni cu coloana vertebrală de gelatină, fac ca un ideal să devină un infern. Omul sfințește locul și unii dau sens unui ideal, alții îl distrug.

Da, lumina venea atunci, de la Răsărit. De unde vine ea astăzi?

Lumina venea de la Răsărit, cu speranța de a scoate din mocirlă un popor încovoiat. Toată opera lui Sadoveanu e răzbătută de astă dorință. La Răsărit unde străluceau Cehov, Dostoievski, Pușkin, Lescov, Turgheniev, Tolstoi, Gorki, Gogol, Maiakovski și cîti alții... Da’ la ce bun? Aveam o cunoștință care îm zicea „Cehov?, Ah, fui, tu citești pe ruși? Ce oroare!” Iar povestea unui alt cunoscut al nostru, simbolizează perfect astă stare de spirit limitată. Copil fiind, un șugubăț i-a vîrît în cap că de înghite un sîmbure de fruct, un copac îi va crește în pîntece. Omul are azi peste patruzeci de ani și în viața lui n-a avut bucuria de a savura vre-un fruct.

Citiți-l oameni buni pe Sadoveanu, că e mai savuros decît toate fructele pămîntului! Are în plus secretul de a lumina creierul și a înobila sufletul.

Doar ignoranța permite să-l acuzi pe Sadoveanu.

Fiecare cuvînt al scriitorului trezește un gest, o respirație, un gînd, un caracter, o viață, o istorie, o epocă, fiece cuvînt vibrează odată cu pămîntul, cu frunza, cu apa, cu aerul, cu tot ce există și cu tot ce a dat naștere omului, în tot ce are el bun și rău, precum natura poate fi armonioasă sau apocaliptică.

Ce tristețe, ce tristețe că România se codește neștiutoare, să pună la loc de cinste acest imens geniu, și mai caută încă, azi, cu ghiare de cață, nod în papură.

Cei ce nu stiu a-l ceti pe Sadoveanu, sînt ca orbii ce nu se pot bucura de lumină, ca surzii ce nu-și pot umple sufletul cu cînt și ca ulceroșii ce nu vor cunoaște gustul roadelor pămîntului.

Poate, peste un secol, sau secole, cînd omenirea îmbolnăvită de despotismul tehnicii, și al informației abuzive, va avea nevoie să revină la natura sa dintăi, atunci abea va găsii în Sadoveanu ceea ce, în ingnoranța ei, a pierdut și va mai pierde încă.

Acest intermezzo jalnic petrecut la Tîrgul de Carte n-a reușit să-mi alunge buna dispoziție și m-am bucurat să răspund la întrebările cîtorva jurnaliști. Trăiam încă 8

nedeslușit, această senzație de ireal care mă stăpînsise la coborîrea din avion.Eram în Franța? In România? M-am bîlbîit cînd cineva m-a întrebat de Centenar. Da, Centenarul?... ... Tocmai se sărbătorise în Franța cu mare pompă o sută de ani de la armistițiu. Nu mai știam unde mă aflu... Unirea? ... Mică? Unirea mare?...

Jurnalista amabilă m-a scos din încurcătură.

Cînd timpul acordat mie s-a scurs cu vîrf și îndesat, am plecat cu alaiul după mine și cu o vagă neliniște în suflet, în ninsoare și vînt: îmbulzeală, oameni rătăciti, oameni grăbiti, înfrigurați, perdea de ninsoare măturată de vînt în lumina lampadarelor, șir lung de mașini înaintînd cu un kilometru pe oră, frig, polițiști se agită fluierînd, și ninge, ninge... Două fete frumoase trăznet, aproape dezbrăcate, în extraminijupe, cu picioare interminabile, străbat eroic capriciile sfărșitului de toamnă. Grea povară să fii frumoasă.

Tîrziu, după mers îndelugat pe jos, am putut urca intr-un taxi. Tînărul de la volan pleacă la unchiul care lucrează la piscine în Dubai.

17 noiembrie

Cresc pensiile, de la 1 martie! Este OFICIAL! Care sunt pensionarii ce vor primi BANI mai multi

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
16:37 KOVESI insistă și declanșează RĂZBOIUL cu Adina FLOREA. Amănunte INCENDIARE 16:20 6 ANI DE ÎNCHISOARE pentru Kovesi, BOMBA ANILOR în Justiţie! Breaking news în România 16:18 BREAKING NEWS. Ce LOVITURĂ pentru KOVESI!... A venit de unde se AȘTEPTA MAI PUȚIN 16:14 BREAKING NEWS: Laura Codruța Kovesi este DĂRÂMATĂ! Chris Terhes, despre candidatura lui Kovesi: Nu este eligibilă! 12:57 VINE APOCALIPSA pentru Dragnea: PSD, în CĂDERE liberă din cauza lui Kovesi! Dezvăluiri în „Telefonul de la ora 9” 11:29 Kovesi și fuga de marile procese de la Înalta Curte. Comentariu de Simona Ionescu 11:29 DE CE este ROMÂNIA ASTFEL? Cazul Kovesi din perspectiva imposturii. Editorial de Dan Andronic 11:20 BREAKING NEWS. Avem NUMELE ZIARISTEI care a fost DATĂ AFARĂ de Sebastian GHIȚĂ la cererea Laurei Codruța KOVESI 11:12 Kovesi, TRĂDATĂ de Traian Băsescu: „Dacă atât a dus-o capul!” 10:20 Kovesi, fără SPP și salon oficial. FOTOGRAFIA care spune TOTUL despre fosta șefă a DNA 09:24 Fosta șefă a DNA, vizată în 19 dosare la Parchetul General 08:30 Aducerea lui Nicolae Popa în țară – parte dintr-o mai amplă Operațiune politico-mafiotă. România lui Cristoiu 08:27 IMAGINI EXPLOZIVE cu Laura KOVESI. UNDE a fost SURPRINSĂ înainte de ZBORUL în JAKARTA. Breaking news 07:20 Sebastian Ghiță o ÎNFUNDĂ pe Kovesi în propriile minciuni: „Kovesi a avut nevoie de bani în plus și mi-a cerut.” 07:11 Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi A FOST IMPLICATĂ în aducerea în ţară a lui Nicolae Popa. DEZVĂLUIRI ŞOCANTE ale fostului preşedinte Traian Băsescu 21:41 News alert: TOADER îi va ALEGE lui KOVESI subalternul, dacă va câștiga postul. „Trimit propunerile la Bruxelles!” 20:40 Nicolae Popa aruncă BOMBA despre extrădarea sa: „Traian Băsescu a fost implicat! Să plătească și el și Kovesi!” AMĂNUNTE INCENDIARE 18:03 Un politician important detonează BOMBA în STATUL PARALEL: „Coldea planifica și dădea comanda, iar Kovesi executa.” 23:12 Ce spune Poliția Română despre dosarul anti-Kovesi 11:20 BREAKING NEWS. TOADER, lovitură DECISIVĂ pentru KOVESI. Fosta șefă a DNA nu se aștepta la AȘA CEVA!