Acuze GRAVE din partea ministrului Sănătății: interese private au blocat Institutul Oncologic de la Timișoara

Acuze GRAVE din partea ministrului Sănătății: interese private au blocat Institutul Oncologic de la Timișoara

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, are „suspiciuni rezonabile” că Institutul Oncologic din Timișoara nu s-a mai construit din cauza unor interese din zona medicală privată. Ea a sesizat procurorii și a sancționat administrativ instituțiile implicate.

Declarația a fost făcută miercuri, în timpul unei conferințe de presă susținută în orașul de pe Bega. Pintea a trimis și Corpul de Control al Ministerului Sănătății să investigheze de ce proiectul Institutului Oncologic din Timișoara a bătut pasul pe loc în ultimii ani, iar concluzia a fost că decidenții implicați în proiect au acționat cu rea-voință, greșind intenționat, ceea ce a dus la un blocaj total.

„Pentru Institutul Oncologic din Timișoara s-au acordat bani în ultimii patru ani. Din păcate procedurile de achiziție nu au fost finalizate. Prin urmare am trimis Corpul de Control să verifice an aspecte. Concluzia raportului este că a fost rea voință, nepricepere sau și una și alta. Au fost interese ca acest centru să nu se construiască. Vestea bună e că mergem înainte. Banii există. Vom face procedurile pentru ca acest institut oncologic să se construiască. Iar pentru cei care au găsit diverse motive să nu se facă am pregătit sancțiuni”, a explicat Sorina Pintea, conform Tion.ro.

Ministrul Sănătății a întărit ideea că au existat interese private pentru ca institutul să nu se realizeze.  Amintim că realizarea Institutului Oncologic de la Timișoara a fost declarată ca ”prioritate națională” încă din 2011 de cel care era atunci ministru al Sănătății, Cseke Attila. Acesta ar fi trebuit să aibă 476 de paturi de spitalizare și ar fi fost amenajat prin transformarea clădirii abandonate a spitalului municipal, construcție care a început în 1994 și nu a mai fost finalizată.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pot să vă spun doar că există interese private. Nu cred că a fost interesul celor din comisie să existe un spital de stat care să preia pacienții oncologici. În zona probabil, nu am dovezi certe, în zona medicală privată (…) Am suspiciuni rezonabile. Pot să văd zona privată oncologică cum s-a dezvoltat”, a mai declarat Pintea.

Sorina Pintea a precizat că după aprobarea bugetului de stat pe 2019, Ministerul Sănătății va crea o nouă comisie care să se ocupe de proiectul Institutului Oncologic de la Timișoara, care va demara procedurile pentru realizarea unui nou Studiu de Fezabilitate.

Conform statisticilor oficiale, în România, cancerul reprezintă a doua principală cauză de mortalitate (19,4%), după bolile cardiovasculare, iar Timișul este unul dintre județele cu cea mai mare rată a afecțiunilor oncologice din țară, cu peste 15.000 de pacienți luați în evidență. Numărul cazurilor nou apărute este în creștere.