Judecătorul Adrian Toni Neacșu face o analiză a unei stattistici despre care spune că este una dintre cele mai dezastruoase din intreaga istorie a DNA și a parchetelor din țară.
Într-o postare pe Facebook, Toni Neacșu scrie că „instanțele judecătorești și judecătorii și-au redobândit independența și că procurorii DNA trebuie să reînvețe să facă rechizitorii fundamentate pe probe”.
Judecătorul scrie că 36,3% dintre inculpații trimiși în judecată în 2018 de către DNA au primit soluții de achitare, fiind nevinovați.
„Statistica oficială care arată că instanțele judecătorești și judecătorii și-au redobândit independența și că procurorii DNA trebuie să reînvețe să facă rechizitorii fundamentate pe probe. 36,3% dintre inculpații trimiși în judecată în 2018 de către DNA au primit soluții de achitare, fiind nevinovați. Procentul achitărilor imputabile este de 22,12%. Unul din trei inculpați este dovedit nevinovat de instanțele de judecată. Este cea mai dezastruoasă cifră din întreaga istorie a DNA și a parchetelor din țară. Pentru comparație, media anuală a achitărilor pe întreg Ministerul Public este de 1,7%, iar la DIICOT de pildă, cealaltă structura specializată, de 1,92% (în 2017).
Later edit. Greșelile, intenționate sau nu, de raportare se mențin și anul acesta.
Rata reală a achitărilor fără cele influențate de deciziile Curții Constituționale nu este de 13,8% cum a prezentat DNA-ul în bilanțul public de astăzi. Verificând datele este ușor de observat că aceasta este de exact 22,12%. Mai exact, au existat 123 de achitări în această situație, neinfluențate de deciziile CCR, din numărul total de 556 de trimiteri în judecată. Rata achitărilor se calculează, potrivit Hot. PCSM nr. 1265/24.11.2015, ca numărul achitărilor din totalul persoanelor trimise în judecată. Cealaltă cifră oferită de DNA, rata achitărilor cu tot cu cele influențate de Deciziile CCR este corectă, 36,3%”, scrie Toni Neacșu pe Facebook.