Evenimentul Zilei > International > Acuzații grave: „SUA au confiscat petrolul Venezuelei, nu al Iranului”
Acuzații grave: „SUA au confiscat petrolul Venezuelei, nu al Iranului”

Acuzații grave: „SUA au confiscat petrolul Venezuelei, nu al Iranului”

MILLIYET (Turcia). Ministrul iranian al petrolului, Bijan Namdar Zangeneh, a declarat referitor la informațiile potrivit cărora Statele Unite au confiscat nave care transportau petrol iranian, că "SUA nu au confiscat petrolul Iranului, ci pe cel al Venezuelei".

Ministrul Bijan Namdar Zangeneh a vorbit pentru prima dată despre informațiile potrivit cărora „SUA au capturat patru nave de transport cu care Iranul trimitea petrol Venezuelei”.

Potrivit agenției de știri Tasnim, Zangeneh a declarat „SUA au susținut că au capturat transporturile de petrol ale Iranului. Într-adevăr, livrarea a fost făcută din Iran. Vânzarea a fost făcută însă pe principiul FOB (Free on Board). Nici vasul de transport, nici conținutul nu aparțin Iranului. Marfa a ieșit din Iran, vânzarea s-a încheiat”.

Vânzarea petrolului către Venezuela s-a încheiat înainte ca SUA să confiște navele de transport, a precizat Zangeneh și a adăugat că „SUA au capturat petrolul Venezuelei, nu pe cel al Iranului”.

În cazul FOB, o metodă de vânzare utilizată în transportul maritim, responsabilitatea exportatorului legată de marfă se încheie odată cu încărcarea mărfurilor pe navă.

Săptămâna trecută, Wall Street Journal anunța că SUA au confiscat patru nave de transport cu care Iranul trimisese petrol în Venezuela. Administrația de la Washington a confirmat informația difuzată de ziarul respectiv.

Într-o declarație a departamentului american al Justiției se arată că au fost confiscate nave despre care s-a stabilit că transportau petrol din Iran în Venezuela și că în urma acestei acțiuni, a fost prevenit transferul a mai multe milioane de dolari.

În declarație se arată că „Prin această acțiune, administrația SUA a confiscat cea mai mare cantitate de petrol transportată din Iran”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.