Acuzații dure în Parlament: PSD a plătit UDMR un tain de 40 de milioane de lei

Președintele Comisiei pentru Administrație publică din Camera Deputaților, Florin Roman (PNL), a declarat luni, în contextul dezbaterilor din plen privind bugetul pe anul viitor, că majoritatea guvernamentală i-a „plătit un tain" de zeci de milioane de euro UDMR-ului.

Potrivit deputatului, miza „tainului" a fost respingerea amendamentului UDMR potrivit căruia cotele defalcate din impozitul pe venit care se transferă bugetelor locale cresc de la 71,5% la 100% pentru a compensa diminuarea cotei de impozitare a impozitului pe venit de la 16% la 10%.

„Astăzi, prin acest amendament, majoritatea PSD-ALDE, care a plătit şi un tain, potrivit amendamentelor, de circa 40 de milioane (n.r. de lei) către UDMR care a făcut din nou jocurile, din păcate în detrimentul primarilor din România, practic se pune cruce tuturor investiţiilor importante de la nivel local", a afirmat Roman, la Parlament. Deputatul PNL a indicat că cele 40 de milioane de lei propuse vizează Aeroportul Târgu-Mureş şi lucrări de infrastructură în judeţele Mureş şi Covasna.

Comisiile parlamentare de buget-finanțe adoptaseră, săptămâna trecută, amendamentul UDMR potrivit căruia cotele defalcate din impozitul pe venit care se transferă bugetelor locale cresc de la 71,5% la 100%. Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a avertizat că impactul nu a fost calculat, dar, dacă suma este consistentă, există riscul depăşirii deficitului bugetar.

Liderul deputaţilor PSD, Ioan Munteanu, a propus luni, în plen, respingerea acelui amendament,.

Ca urmare, Parlamentul a aprobat, cu 120 voturi 'pentru' şi 106 'împotrivă', textul iniţial din proiectul de buget, potrivit căruia cotele defalcate din impozitul de venit transferate la bugetele locale rămân la nivelul de 71,5%.

"În anul 2018, prin derogare de la prevederile art.32 şi art.33 din Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale se repartizează o cotă de: a) 11,25% la bugetul local al judeţului; b) 43% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit; c) 17,25% într-un cont distinct, deschis pe seama direcţiei generale regionale a finanţelor publice/ administraţiei judeţene a finanţelor publice, la trezoreria municipiului reşedinţă de judeţ", prevede textul adoptat.