ACUZAȚII de TORTURĂ pentru doi psihologi CIA

ACUZAȚII de TORTURĂ pentru doi psihologi CIA

Acuzații de tortură pentru doi psihologi care au interogat câțiva din orchestratorii atacurilor de la 11 septembrie. Un tribunal federal din statul Washington va găzdui procesul împotriva celor doi medici controversați.

Doi psihologi care au ajutat CIA să conceapă programul de interogare de după atentatele teroriste de la 11 septembrie urmează să fie judecaţi în septembrie pentru promovarea utilizării unor metode de tortură.

 

Un tribunal federal din statul Washington a dispus luni organizarea unui proces cu un mare juriu, în numele a trei foşti deţinuţi, printre care și unul a murit într-o închisoare CIA, după un interogatoriu dur. Tribunalul a exclus posibilitatea unei înțelegeri și dorește o audiere completă în dosar, relatează AFP, citați de News.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Procesul, lansat de Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU) din partea foştilor deţinuţi, urmează să fie primul proces împotriva ”torturii”. Guvernul a respins astfel de acțiuni  anterioare, pe motivul protejării informaţiilor sensibile.

 

În acest dosar sunt vizaţi psihologii James Mitchell şi Bruce Jessen, recrutaţi de CIA în 2002, cu scopul de a crea și gestiona interogatorii pentru suspecţii din războiul împotriva terorismului, capturaţi în Afganistan şi în alte locuri.

 

Cei doi au fost plătiţi cu suma de 80 de milioane de dolari pentru activitatea lor, care a inclus și contribuția la interogarea lui Khalid Sheikh Mohammed, considerat ”creierul” atentatelor comise de Al-Qaida pe 11 septembrie 2001, şi a lui Abu Zubaydah, alt reprezentant de rang înalt al grupării.

 

ACLU îi acuză pe Jessen şi Mitchell că se fac vinovaţi şi că au profitat financiar de pe urma torturării ilegale a tanzanianului Suleiman Abdullah Salim, a libianului Mohamed Ahmed Ben Soud şi a afganului Gul Rahman.

 

Primii doi au fost eliberaţi mai târziu, după ani de încarcerare, însă Rahman a murit de hipotermie într-o închisoare CIA, în noiembrie 2002, după două săptămâni de ”tortură brutală”, acuză ACLU.

 

”Aceasta este o zi istorică pentru clienţii noştri şi pentru toţi cei care care au fost torturaţi şi caută să li se facă dreptate”, a subliniat într-un comunicat avocatul ACLU Dror Ladin.

 

”Hotărârea tribunalului înseamnă că, pentru prima oară, indivizi responsabili de programul brutal şi ilegal de tortură al CIA vor avea de înfruntat responsabilitatea juridică semnificativă pentru faptele lor. Clienţii noştri au aşteptat mult timp să li se facă dreptate”.

 

Cei doi psihologi au respins acuzațiile aduse și au declarat că există mai multe metode de interogare agreate și aprobate de Departamentul Justiţiei, iar din acest motiv ei nu pot să fie traşi la răspundere.