ACUZAŢIE gravă la adresa PROCURORULUI GENERAL. Funcţie SPECIALĂ înfiinţată pentru LAZĂR la CAB Alba-Iulia

La Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia a fost înfiinţată, special pentru procuror general al României, Augustin Lazăr, o funcţie de procuror general adjunct, caz unic în istoria justiţiei din România, susţine fostul procuror Max Bălășescu.

Augustin Lazăr a ocupat această funcție şi în martie 2001, după ce a plecat de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), unde a deținut funcția de procuror șef al Secției Anticorupție, Urmărire Penală și Criminalistică.

Lazăr a fost numit în fruntea Secției Anticorupție, Urmărire Penală și Criminalistică în octombrie 1998 de către procurorul general al României din perioada respectivă, Mircea Criste. Lazăr și Criste au fost colegi de an la Facultatea de Drept a Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, pe care au absolvit-o în 1981, iar, după 1989, au fost colegi, de data aceasta ca și cadre didactice, la Facultatea de Drept a Universității 1 Decembrie din Alba-Iulia.

Lazăr a fost numit în 1998 în această înaltă funcție fără să fi avut vreo experiență managerială până la data respectivă. Anterior, acesta a activat 16 ani ca simplu procuror criminalist, 8 ani la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba-Iulia și 8 ani la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, unde a fost un procuror mediocru, potrivit unor foști colegi, relatează cotidianul.ro.

Potrivit raportului de evaluare întocmit de ministrul Justiției, Tudorel Toader, în baza căruia a solicitat revocarea lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general al României, numirea sa în această funcție în aprilie 2016 a fost nelegală.

Tudorel Toader a afirmat că în dosarul de candidatură depus de Augustin Lazăr pentru funcţia de procuror general al României nu s-a indicat niciun document care să dovedească îndeplinirea criteriului privind obţinerea calificativului "Foarte bine" la ultima evaluare a activităţii.

"17 februarie 2016 - Ministerul Justiţiei declanşa procedura de selectare a candidatului pentru funcţia de procuror general. Criteriile şi condiţiile care erau enunţate, le avem la dosarul de personal de la Ministerul Justiţiei, prevedeau, printre altele, sigur, condiţiile legale şi calificativul 'Foarte bine' la ultima evaluare. 15 martie 2016 - se înregistrează la Ministerul Justiţiei candidatura domnului procuror Augustin Lazăr. 21 aprilie 2016 - Secţia de procurori de la CSM avizează favorabil propunerea ministrului Justiţiei. La o săptămână după: 28 aprilie - preşedintele României semnează decretul de numire în funcţia de procuror general. Venim de la 2016 la zilele noastre când facem evaluarea şi ce constatăm? Că în dosarul de candidatură de la momentul respectiv nu s-a indicat niciun document care să dovedească îndeplinirea criteriului privind calificativul 'Foarte bine' la ultima evaluare. Ceea ce înseamnă că lipsea o piesă din dosar în evaluare şi desemnare - calificativul, evaluarea pe ultima perioadă", a declarat Toader, cu prilejul prezentării raportului privind activitatea managerială a procurorului-şef al PICCJ.