Acuzat de trădare de patrie, Igor Gorgan a luat cu asalt judecătoriile. Ultimul recurs, împotriva Maiei Sandu

Igor Gorgan/ Sursa foto: Facebook//Ministerul Apărării

Republica Moldova. Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, pus oficial sub acuzare de trădare de patrie, a depus recurs la hotărârea primei instanțe. Igor Gorgan  a contestat decizia președintei  Maia Sandu de a-i retrage toate distincțiile și gradele militare, în urma scandalului de spionaj în favoarea Rusiei.

Igor Gorgan, învinuit oficial de trădare de patrie

Fostului șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, i-au fost înaintate oficial învinuirile de trădare de patrie. Informația a fost confirmată de PCCOCS, pentru TV8. Oamenii legii au inițiat dosarul, după ce jurnaliștii The Insider au dezvăluit că Gorgan ar fi informator al spionajului militar rusesc.

Conform investigației, generalul a transmis cu regularitate date despre situația din Republica Moldova și Ucraina. Acestea ajungeau la curatorul său de la serviciile secrete ruse, Alexei Makarov. Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a confirmat informațiile.

Gorgan se judecă cu Ministerul Apărării, dar și cu instituția prezidențială.

După ce cererea sa împotriva președintei Maia Sandu a fost respinsă de instanța de fond, fostul comandant a depus recurs la Curtea de Apel Chișinău. Acesta a fost înregistrat cu data de 18 septembrie.

Scandalul de spionaj Gorgan a forțat modificări legislative

Un proiect de lege privind testarea la poligraf a militarilor moldoveni a fost elaborat și urmează să fie implementat. Autoritățile își doresc astfel să curme orice tentativă de a „lupta pe două fronturi”. Așa cum s-a întâmplat în cazul generalului Gorgan.

Proiectul propune modificarea Legii privind aplicarea testării la poligraf cu o prevedere care acordă Ministerului Apărării dreptul de a iniția și efectua testul la poligraf. Testarea va fi făcută de către un specialist atestat, în strictă conformitate cu cadrul normativ din domeniu. După ce va intra în vigoare, legea va permite testarea la poligraf a tuturor persoanelor care vor să se angajeze în armată. Totodată, vor fi organizate testări selective în timpul serviciului.

Autorii proiectului spun că testul la poligraf va putea fi folosit pentru a evalua integritatea și onestitatea militarilor.

„Acest lucru va ajuta și la identificarea persoanelor care ar putea reprezenta un risc pentru instituția de apărare. Este vorba despre transmiterea neautorizată a informațiilor departamentale secrete”, se arată în nota informativă.

Testul la poligraf/Sursa foto: Facebook

Cine are dreptul să efectueze teste

Dreptul de a efectua testarea cu utilizarea poligrafului îl au Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Lista este completată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Centrul Național Anticorupție (CNA), Serviciul Vamal și Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS).