Acum exact 30 de ani m-am dus cu flori. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Acum exact 30 de ani m-am dus cu flori. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Emoţional, ai dori să-ţi discuţi problemele personale cu cineva de încredere. Te simţi depăşit şi copleşit de unele evenimente, de sentimentele tale. Nu te îneca într-un pahar cu apă!

Un bun doctor mi-a trimis o astrologie tibetană, iarăși îi mulțumesc. Și el a fost în Tibet, la învățătură. Zilele trecute vă povesteam despre „stagiul” meu tibetan. Dacă credeţi că preoţii lama sunt nişte troglodiţi din Evul Mediu vă înşelaţi amarnic. Cel puţin, cei aproape treizeci de „profesori” pe care i-am avut dovedeau o modernitate excepţională, cunoştiinţe enciclopedice. Mereu veneau câte doi și conversația, discuția, lecțiile de fapt, durau cam trei ore. În ce limbă discutam? În italiană, paradoxal, dar mulți clerici tibetani au facut câte un stagiu la Vatican, aranjat de Dalai Lama. Mai foloseam și engleza și franceza, uneori farsi. În tot timpul petrecut cu ei nu şi-au pierdut o secundă calmul şi zâmbetul de pe buze. Poate după ce ieşeau din chilia mea se duceau undeva în afara mânăstirii şi mă înjurău şi urlau... glumesc, dar se poate şi aşa, ca să elimine principiile negative!

Pentru că au fost şi momente mai încordate când i-am invinuit de „imperialism spiritual” şi de încercare de subminare a puterii europenilor prin atacarea temeiului, religia creştină. Îi întrebam de unde au apărut în Europa şi mai ales în astrologie „reîncarnările”, „karmele”, „lecţiile de viaţă” şi alte scamatorii budiste. În limba italiană suna chiar foarte bine!

Cei doi profesori s-au privit unul pe altul, au zâmbit și mai larg, au dat din cap ca nişte bibelouri şi apoi mi-au dat o „lecţie de viaţă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oare crocodilul are ceva de împărţit cu ursul polar? – şi-a început lecţia cel mai în vârstă dintre profesori. Nu, nu are pentru că îi despart mii de leghe. Dar, odată, a ajuns la Cairo un circ european, aveau multe animale, şi urşi polari. Din neglijenţa unui paznic, un urs polar a evadat din menajerie. A ajuns la malul Nilului şi acolo, inevitabil, s-a luat la harţă cu un crocodil. Reproşurile au curs şi de la conducerea circului şi de la primăria din Cairo!

Aşa este şi cu astrologia. Stăpâniţi-vă „astrologii” şi mai ales „astroloagele”! Ştim de derapările semnalate de tine, dragă oaspete! Dar Tibetul şi Budismul nu sunt vinovate! Vinovat este circul care a vrut să facă bani mulţi şi s-a expus la Cairo!

Tot aşa, vinovţi sunt „astrologii” care amestecă lucrurile şi practică o filosofie budistă într-un spaţiu creştin. Exotismul pe care îl afişează este o „hârtie pentru muşte”, îi fac să aibă mai mulţi clienţi şi să facă mai mulți bani. Ca și circul de la Cairo.

Astrologia este un serviciu spiritual, născut dintr-o necesitate socială şi trebuie să ţină seama de mentalitatea majoritară din arealul respectiv. ”Crezi, dragă și onorabile oaspete, că dacă tu te-ai stabili la Lhasa şi ai începe să profesezi astrologia ta creştină, cu care ne-ai împuiat capul, nu am veni să te ciomăgim??? Prieteneşte, ca nişte maeştrii Zen!” - a terminat magistral lama, cu un zâmbet și mai larg.

Vă spuneam altă dată că maeştrii mei tibetani ştiau mai tot ce se întâmplă în Europa şi, mai mult, aveau şi soluţii. Sigur, am făcut şi multă politică, le place foarte mult şi atunci numărul profesorilor s-a mărit la cinci. Ciudat era că între cei care discutau politică şi astrologie erau şi profesorii mei de muzică. Da, am făcut şi muzică! Multă, foarte multă. Cunosc cele 64 de intonări, unii le zic mantre, cei care nu știu prea multe, ale Marii Perfecțiuni. Lama Urgyen Dorje era din Şcoala Nyingmapa şi am şi astăzi un CD cu intonările lui, în număr de vreo 60, înregistrat de el însuşi, intonări care îmi dau energie şi mă vindecă. Ca și rugăciunile atonite care mă țin în viață. Folosesc intonările lui Dorje rar, foarte rar, la ani buni distanță, nu le-am mai folosit de nouă ani, pentru că mă leagă o promisiune și apoi nu este spațiul lor aici, parcă se aud altfel decât în Lhasa. Este alt aer. Știu că prin anii 90, lama Dorje s-a dus la Paris (și la sfatul meu, clericii de pe acolo nu prea au bani) şi a scos un CD numit „Lacul Lotusului” în multe, foarte multe exemplare. A adus mulți bani la Lhasa. Sigur, varianta „comercială” a intonărilor, numai șase dintre ele și acelea incomplete. Foarte puțini în această lume, nici o duzină, știu adevarata incantație, intonare, a ”Lacului Lotușilor”  așa este, așa se pronunță, la plural. Secretele trebuie păstrate, dar şi aşa nu mai există niciun examplar în vânzare...

Da, secretele trebuie păstrate. La asta să ne gândim până mâine, pentru că, în definitiv, nu este niciun secret, mâine este o altă zi!