Anul trecut au fost executaţi de aproape două ori mai mulţi oameni decât în 2007, arată un raport dat publicităţii astăzi de Amnesty International.
Totuşi, numărul statelor care practică această pedeapsă este din ce în ce mai mic, amănunt remarcat de secretarul general al organizaţiei citate, Irene Khan.
"Vestea bună este că execuţiile se practică într-un număr restrâns de state, fapt care arată că suntem pe drumul spre o lume fără condamnări la moarte. Vestea rea este că sute de oameni continuă să fie condamnaţi la moarte şi suferă în multe dintre ţările care nu au renunţat la pedeapsă", a spus Khan, în ceremonia de prezentarea a raportului "Condamnări la moarte şi execuţii în 2008".
Europa, aproape "curată"
Pedeapsa letală este inclusă în codurile penale din 59 de state. Totuşi, doar 25 dintre acestea au avut parte de execuţii în 2008. Singura ţară europeană care a executat deţinuţi în 2008 este Belarusul, unde patru oameni au fost ucişi.
Raportul arată că grupul format din China, Iran, Pakistan, Arabia Saudită şi Statele Unite ale Americii este responsabil pentru 93% dintre cele 2.390 de execuţii din 2008. În 2007, numărul execuţiilor a fost mult mai redus - 1252.
Execuţii în 2008
China - 1718 execuţii. Cel mai populat stat al lumii este responsabil pentru aproape trei sferturi dintre execuţiile din 2008. Amnesty anunţă că acesta este doar numărul oficial, estimând că numărul real este mult mai mare.
Iran - 346 execuţii. Cele mai folosite metode sunt spânzurarea şi execuţia prin aruncare de pietre. Pe lista celor ucişi figurează şi opt minori.
Arabia Saudită - 102 execuţii. Cea mai folosită practică este decapitarea, urmată, uneori, de crucificare condamnatului.
Statele Unite - 37 execuţii. Este cel mai mic număr anual de execuţii din 1995 până în prezent.
Surse: CNN, The New York Times