Acționarul majoritar al BCR pune condiții pentru plata dividendelor! Băncile iau măsuri pentru al doilea val pandemic

Acționarul majoritar al BCR pune condiții pentru plata dividendelor! Băncile iau măsuri pentru al doilea val pandemic

Austriecii de la Erste Bank, proprietarii BCR, vor să-şi remunereze investitorii cu dividende, dar pun o condiție foarte strictă Băncii Centrale Europene, ale cărei măsuri afectează drastic toate băncile europene în pandemie.

Erste Bank a anunțat că își va renumera investitorii cu dividende, însă a pus condiţia ca Banca Centrală Europeană (BCE) să ridice recomandarea către bănci de a nu plăti cote din profit în criză.

Fără dividende în criză

Erste Group Bank, acţionarul majoritar al BCR, a doua cea mai mare bancă din România, va propune acţionarilor, în şedinţa din 10 noiembrie 2020, repartizarea a 0,75 euro pe acţiune sub formă de dividende, echivalentul unui randament de 4,3%. Remunerarea investitorilor cu acest dividend este, însă, condiţionată de ridicarea recomandării din partea Băncii Centrale Europene, care prevede ca băncile să nu plătească dividende în criză.

Plata dividendelor este programată pentru data de 15 februarie 2021, cu condiţia ca la 8 februarie 2021 să fie îndeplinite toate condiţiile cerute, se arată într-un anunţ publicat de Erste Bank la bursă. Vineri după-amiază acţiunile Erste Group Bank AG (EBS) se apreciau cu 1,1% la bursa de la Viena, la 17,4 euro pe unitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acțiuni înjumătățite

Importantul grup bancar are o capitalizare de 7 miliarde de euro. De la începutul anului 2020, acţiunile EBS aproape s-au înjumătăţit din cauza pandemiei Covid-19, care a lovit puternic sectorul bancar.

Deşi actuala criză nu a fost generată de sectorul financiar, impactul unui al doilea val prelungit al pandemiei reprezintă o ameninţare mai mare pentru bănci decât criza datoriilor din zona euro. Sectorul se pregăteşte pentru o creştere puternică a creditelor neperformante, scria recent Deutsche Welle.

Potrivit presei economice, în martie şi aprilie, gu­vernele UE au intro­dus măsuri fără prece­dent pentru garantarea cre­ditelor, sub­ven­ţio­na­rea salariilor şi amâ­n­a­rea plăţilor credi­telor. În acelaşi timp, BCE a lan­sat propriul plan de re­laxare a cerinţelor de capital pentru cimentarea bilanţurilor băn­cilor şi a se asigura că creditarea către economie este sus­ţi­nu­tă.

Băncile europene au primit ,de asemenea, interdicţia de a lan­sa răscumpărări de acţiuni şi plăti dividende până la sfâr­şitul anu­lui. În total, măsurile BCE au eliberat capital de 150 miliarde de eu­ro.

Sursa: ZF