Evenimentul Zilei > Actualitate > Actele fără de care nu se mai poate circula în România, în următoarele 30 de zile, pot fi descărcate de aici
Actele fără de care nu se mai poate circula în România, în următoarele 30 de zile, pot fi descărcate de aici

Actele fără de care nu se mai poate circula în România, în următoarele 30 de zile, pot fi descărcate de aici

Există mai multe condiții pentru ca românii nevaccinați să poată circula în timpul carantinei de noapte, care va fi impusă începând de săptămâna viitoare.

Guvernul României a stabilit noi restricții, la propunerea oficialilor de la CNSU, iar noile măsuri vor intra în vigoare începând de săptămâna viitoare, luni 25 octombrie.

Ce acte sunt necesare în timpul noilor restricții

Pentru o perioadă de 30 de zile va fi carantină de noapte, circulația fiind permisă doar în anumite contexte. Regulile nu se vor aplica pentru românii care s-au vaccinat sau pentru cei care au fost infectați cu coronavirus, dacă vor prezenta „certificatul verde”. Restricțiile sunt impuse în intervalul orar 22.00 – 05.00.

Iată de unde poate fi descărcat documentul care certifică imunizarea sau infectarea cu coronavirus. Actul poate fi descărcat de aici. 

Românii care nu s-au vaccinat și care merg la serviciu sau se întorc acasă de la muncă între orele 22.00 și 05.00 au nevoie de Adeverința de la angajator.

Aceasta poate fi prezentată la controlul efectuat de autorități în format tipărit sau pe telefon, cu condiția să existe semnătura olografă a reprezentantului legal al angajatorului și data la care a fost redactată. Poate fi descărcată de aici.

 

sursa: sts.ro

Se poate prezenta și Declarația pe proprie răspundere, însoțită de o legitimație de serviciu.

În ce cazuri se poate folosi declarația pe propria răspundere

Tot cu Declarația pe proprie răspundere pot ieși din casă între orele 22.00 și 05.00 persoanele care au nevoie de asistență medicală ce nu poate fi amânată sau de medicamente, care merg să se vaccineze, merg să îngrijească persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, precum și cele care au un deces în familie.

În Declarația pe propria răspundere, persoanele nevaccinate care ies din casă între orele 22.00 și 05.00 trebuie să menționeze motivele pentru care părăsesc domiciliul. Poate fi descărcată de aici.

Raed Arafat, șeful DSU, a explicat, vineri, într-o conferință de presă pe care a susținut-o la Palatul Victoria, de ce doar persoanele care s-au vaccinat și cele care au trecut prin boală pot circula noaptea. De această libertate nu se pot bucura și cei care se bazează doar pe test.

„Explicația este că vor ieși numai persoanele care sunt vaccinate sau trecute prin boală, care au imunitate, nu și persoanele testate care pot să se infecteze dacă ajung undeva și să ajungă la spital mult mai ușor decât cei care sunt vaccinați sau trecuți prin boală”, a afirmat Arafat.