Acordul de liber schimb dintre UE și Canada, aprobat de eurodeputați

Acordul de liber schimb dintre UE și Canada, aprobat de eurodeputați

Acordul global economic și comercial între UE și Canada (CETA), menit să încurajeze comerțul cu bunuri și servicii și fluxurile comerciale, a fost aprobat, ieri, de Parlamentul European

 Acordul comercial, adoptat cu 408 voturi „pentru”, 254 „împotrivă” și 33 de abțineri, s-ar putea aplica provizoriu din aprilie 2017. Dar el va trebui ratificat de parlamentele naționale și regionale.

Tarife eliminate

„Adoptând CETA, am ales deschiderea, creșterea economică, standardele înalte în fața protecționismului și stagnării. Canada este o țară cu are avem valori comune și un aliat pe care ne putem baza. CETA va fi un punct de reper pentru viitoarele acorduri comerciale în întreaga lume”, a spus raportorul pentru acordul CETA Artis Pabriks.

Ne puteți urmări și pe Google News

CETA va elimina tarifele asupra majorității bunurilor și serviciilor, va permite recunoașterea reciprocă a certificării pentru o serie de produse, iar furnizorii europeni de servicii, de la transport la telecom și inginerie, la servicii de mediu și contabilitate vor avea acces pe piața canadiană.

Pentru a răspunde îngrijorărilor cetățenilor, UE și Canada au precizat, într-o declarație comună, că prevederile se aplică fără afectarea dreptului național de reglementare.

Semnat în 2016

Negocierile pentru CETA între UE și Canada s-au desfășurat timp de 5 ani, între 2009-2014. În 2015, UE a importat din Canada bunuri de 28,3 miliarde de euro și a exportat de 35,2 miliarde euro, numere ce sunt așteptate să crească.

Fără vize

În contextul semnării Tratatului CETA, România a negociat un acord bilateral cu Canada, care va permite eliminarea vizelor de călătorie pentru cetățenii români. Începând cu 1 mai 2017, cetățenii români care au avut o viză canadiană temporară în ultimii 10 ani sau care dețin, în prezent, o viză validă pentru SUA, vor putea să viziteze sau să tranziteze Canada pe baza unei autorizații electronice de călătorie (eTA), care costă 7 dolari și se emite online. De la 1 decembrie 2017, toți cetățenii români, ca și cei bulgari, pot călători fără viză în Canada, pe o perioadă de maximum 90 de zile. Canada își rezervă dreptul să reimpună vizele pentru România și/sau Bulgaria, dacă va crește trendul imigrației ilegale