Acordul cu SUA, adoptat de parlamentul irakian

Acordul de securitate cu SUA a fost adoptat astăzi de parlamentul irakian, cu voturile a 149 dintre cei 198 de parlamentari prezenţi, relevă France Presse.

Acordul, care va înlocui mandatul ONU în momentul expirării sale, la sfârşitul acestui an, a trecut de votul legislativului de la Bagdad în urma negocierilor şi înţelegerii între principalele grupuri parlamentare sunite, şiite şi kurde, în ciuda opoziţiei liderului radical şiit Moqtada Sadr. Deputaţii fideli acestuia au scandat în timpul dezbaterilor lozinci împotriva SUA şi a ocupaţiei americane.

Textul final al acordului cuprinde 30 de articole ce stipulează condiţiile în care îşi vor desfăşura activitatea trupele americane, dar şi companiile de securitate private, precum şi un calendar al retragerii.

Astfel, potrivit articolului 24, soldaţii americani trebuie să se retragă de pe străzile oraşelor şi satelor irakiene până la data limită de 30 iunie 2009 şi să părăsească teritoriul  irakian până cel mai târziu în data de 31 decembrie 2011. Articolul 4-2 stipulează că toate operaţiunile militare ale forţelor americane din Irak trebuie să fie realizate „în deplină coordonare cu autorităţile irakiene”, iar articolul 27 interzice folosirea teritoriului irakian, precum şi a spaţiului său aerian şi a apelor teritoriale, ca punct de plecare  pentru atacuri asupra altor ţări.

Partea cea mai controversată a fost considerată însă, în timpul negocierilor, statutul militarilor americani şi jurisdicţia în care se încadrează acţiunile acestora. Principala modificare a statut quo-ului este dată de articolul 12, care stipulează că autorităţile irakiene au jurisdicţie asupra angajaţilor civili ai companiilor private care operează în Irak, sub contract cu Statele Unite. Militarii americani sau membrii personalului civil pot fi arestaţi însă de autorităţile irakiene numai dacă au comis infracţiuni în afara bazelor sau a orelor de serviciu.