Acordul cu FMI rămâne în picioare

Cu un vot la limită, Senatul a aprobat astăzi prevederile convenite în vară prin acordul cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, între care se numără şi creşterea TVA de la 19% la 24%. Şase voturi au despărţit puterea de opiziţie, existând riscul ca acordul să fie respins şi tranşele aşteptate în decembrie şi în martie să rămână sub semnul întrebării.

Săptămâna trecută, opoziţia reuşise să-şi impună punctul de vedere în comisia de buget-finanţe, respingând acordul. În plen, PSD şi PNL au fost consecvente în a înfiera măsurile luate de guvern sub presiunea acestuia, însă la vot mobilizarea nu a fost pe măsura discursurilor. Acordul a fost aprobat cu 55 de voturi "pentru" faţă de 49 "contra".

"Încheierea acordului a fost un lucru necesar pentru România. România a fost obligată să ia măsuri de restructurare. Dacă nu încheia acordul cu FMI, CE şi Banca Mondială cred că România s-ar fi găsit în incapacitate de plată", a susţinut, la dezbateri, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu. România are un acord stand-by cu FMI, CE şi alte instituţii de finanţare. Acesta a fost încheiat în primavara anului trecut, valoarea împrumutului fiind de aproape 20 miliarde de euro.

La începutul lunii iulie 2010, valoarea totală a finanţărilor virate României de către FMI, în cadrul împrumutului stand-by în sumă de circa 13 miliarde de euro, era de peste 9,2 miliarde de euro, dintre care pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro, iar diferenţa a intrat în rezervele BNR.