Acord istoric între liderii lumii. Gata cu sumele derizorii plătite de multinaționale statelor: impozitul va fi de cel puţin 15% pe profit

Acord istoric între liderii lumii. Gata cu sumele derizorii plătite de multinaționale statelor: impozitul va fi de cel puţin 15% pe profit

Liderii lumii au semnat un acord istoric prin care se va impune un impozit de cel puțin 15% pe profitul companiilor multinaționale. G20 include cele mai importante 19 state industrializate și emergente.

Statele G20 au anunțat, sâmbătă, 10 iulie, că au adoptat un acord istoric prin care se va impune, la nivel mondial, un impozit de cel puțin 15% pe profitul multinaționalelor, cu scopul ca societățile în cauză - ce precădere cele din domeniul digital - să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile pe care le înregistrează.

Cine sunt statele care au decis asupra noului acord

Statele G20 care au căzut de acord cu privire la acordul ″istoric asupra unei arhitecturi fiscale internaţionale″⁣ reprezintă aproximativ două treimi din populația lumii și dețin mai mult de 80% din producția economic globală. G20 reprezintă un forum creat în anul 1999, cu scopul de a reuni economiile dezvoltate și emergente.

Țările industralizate care fac parte din forumul G20 sunt: Argentina, Australia, Brazilia, China, Germania, Franța, Marea Britanie, India, Indonezia, Italia, Japonia, Canada, Mexic, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud, Turcia, SUA - și în postura de al 20-lea membru, Uniunea Europeană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noi taxe pentru multinaționale. În ce constă Pilonul 1

În cadrul reuniunii ce a avut loc la Veneția, statele G20 au stabilit un acord de impozitare a profitului multinaționalelor.

Pilonul 1 al acordului semnat de G20 se referă la redirecționarea impozitului pe profit plătit de multinaționale către țările unde acestea prestează activitatea, prin urmare impozitul nu se va mai plăti doar în statele unde multinaționalele își au sediile. Astfel, multinaționalele nu vor mai plăti impozite mai mici pe profitul înregistrat.

Vizate de noile taxe sunt în special companiile cu cifre de afaceri de peste 20 de miliarde de euro și cu o rată a profitului de peste 10%.

Taxarea profitului multinaționalelor cu cel puțin 15%

În cadrul Pilonului 2 se impune un impozit efectiv de cel puțin 15% pe profitul companiilor multinaționale. Dacă o companie a fost taxată în străinătate cu un procent inferior pragului minim menționat, autoritățile pot decide impozitarea profitului obținut în țara respectivă.

G20 a somat 8 state din cele 139 din grupul de lucru al OCDE, care nu au fost de acord cu impunerea noilor impozite să o facă și ″⁣să trateze rapid problemele restante″⁣, prezentând ″⁣un plan detaliat pentru implementarea a doi piloni″⁣ până la următoarea întrunire care va avea loc în luna octombrie, potrivit Agerpres.