Moartea pândeşte la fiecare pas în Bijie, China, unde şcoala elementară este cocoţată pe la jumătatea muntelui. O singură mişcare greşită, imprecisă şi totul poate lua o turnură dramatică. Drumul durează două ore, timp în care 49 de mogâldeţe traversează tuneluri, coboară şi urcă poteci înguste, însoţite doar de directorul Xu Liangfan,

Aventura copiilor din Bijie nu e unică în lume. Şi în satul Batu Busuk, din Sumatra, există 20 de copii extraodinar de curajoşi al căror drum către şcoală presupune şi traversarea riscantă a unui râu, aflat la 10 metri de picioarele lor, cu ajutorul unor frânghii (după ce vechiul pod a fost distrus, în urmă cu doi ani, de ploi puterice). Odată râul trecut, elevii mai trebuie să parcugă cel puţin 10 kilometri.

Într-o situaţie similară se află şi copiii din satul indonezian Sanghiang Tanjung, care trebuie să traverseze un părăginit pod suspendat pentru a ajunge la şcoala situată pe celălalt mal.

În Filipine, mai mulţi elevi sunt nevoiţi să folosească anvelope de cauciuc pentru a traversa râul care-i desparte de şcoala generală aflată în sătucul Rizal, la est de capitala Manila. În afară de această temerară traversare, micuţii mai merg cel puţin o oră pe jos iar adesea, din cauza ploilor abundente, rămân cu zilele în casele rudelor sau cunoştinţelor care stau mai aproape de şcoală.Comunitatea încearcă de ani de zile să convingă autorităţile locale să construiacă un pod suspendat pentru a face drumul copiilor mai suportabil.

Dar cel puţin copiii din Filipine au anvelope. Micuţii vietnamezi nici măcar de confortul ăsta nu dispun. Zeci de copii, din clasele 1-5, înoată zilnic de două ori pentru a ajunge la şcoala din sătucul Trong Hao. Hainele, cărţile, caietele şi restul obiectelor sunt puse în saci din plastic pentru a fi protejate de apă pe durata traversării. Râul are 15 metri lungime şi, potrivit relaărilor locale, în unele locuri adâncimea lui ajunge şi la 20 de metri.

Elevii din regiunile muntoase ale Nepalului sunt de multă vreme obişnuiţi cu podurile “tiroliană” iar mai multe familii columbiene care trăiesc în pădurea tropicală îşi trimit copiii la şcoală tot cu ajutorul cablurilor din oţel. Unele dintre acestea au chiar şi 800 de metri lungime iar micuţii sunt suspendaţi la aproximativ 400 de metri deasupra Rio Negro. În fotografia din galeria ataşată acestui text apare o fetiţă care călătoreşte alături de fratele său mai mic, introdus într-un sac. Copiii parcurg răcnind acest drum care durează cel mult 60 de secunde.

Cea mai riscantă situaţie se află tot în China, unde cei 80 de elevi interni de la şcoala din Pili, pentru a se întoarce acasă la sfârşitul şcolii, pornesc într-o călătorie de peste 200 de kilometri în care pericolele pândesc la tot pasul. Elevii sunt nevoiţi să traverseze numerose poteci înguste, patru râuri cu ape reci ca gheaţa, un lanţ de poduri suspendate la sute de metri deasupra unor prăpăstii fără fund etc. Călătoria durează uneori chiar mai mult de două zile.