Aceste obiceiuri îți îmbătrânesc prematur creierul! Atenție, unele le faci inconștient

Aceste obiceiuri îți îmbătrânesc prematur creierul! Atenție, unele le faci inconștient

Creierul este „motorul” care ne ține în viață, dar trebuie să avem grijă ce obiceiuri adoptăm, dacă nu vrem să accelerăm îmbătrânirea acestui organ esențial. S-ar putea să faci anumite lucruri care în mod neaşteptat contribuie la deterioarea sănătăţii creierului tău.

Fumatul (chiar și cel pasiv), stresul, consumul excesiv de dulciuri și obezitatea sunt doar câteva dintre cauzele care pot duce la îmbătrânirea prematură a creierului. Iată 5 obiceiuri nocive prezentate de CSID.

Exagerezi cu zahărul? Îți condamni creierul la suferință

Nu doar talia ta are de suferit de pe urma consumului ridicat de zahăr, ci şi celulele nervoase. Studiile arată că pentru fiecare cel puţin şase săptămâni consecutive în care consumi zahăr, activitatea cerebrală încetineşte, afectând procesul de învăţare şi memoria.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California a asociat, în mod îngrijorător, consumul excesiv de zahăr cu sănătatea creierului. Studiul a descoperit că dietele bogate în zahăr afectează plasticitatea neuronală. Aceasta duce la scăderea abilităţii de a forma amintiri noi în mod eficient.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lipsa de mișcare și obezitatea nu fac casă bună cu creierul

Caloriile în exces şi implicit obezitatea sunt extrem de periculoase atât pentru inimă, cât şi pentru sănătatea creierului. Un creier hrănit cu prea multe calorii – care nu sunt arse prin mișcare zilnică – îmbătrâneşte şi se deteriorează mai repede.

Obezitatea, factor principal în decesele de COVID-19

În urma studiilor s-a constatat că regiuni ale creierului responsabile de cogniţie şi memorie sunt mai mici după o anumită vârstă la persoanele care au avut probleme serioase de greutate decât la cele mai suple.

Fumatul inclusiv cel pasiv afectează memoria

Un un studiu realizat de la cercetătorii de la Universitatea din Michagan a arătat că expunerea copiilor la fumat ar putea creşte riscul degradării funcţiilor cognitive, cum ar fi memoria. Aceştia au un risc mai ridicat de a avea un IQ mai scăzut şi de a înregistra rezultate mai slabe la şcoală.

Expunerea prelungită la fum poate duce la o creştere a cantităţii de monoxid de carbon în corp, înlocuind astfel oxigenul necesar creierului şi organismului. Abilitatea celulelor nervoase de a reţine informaţia în mod eficient poate fi afectată de deteriorările suferite de neuroni şi vase de sânge.

Multitaskingul epuizează resursele creierului

Multitaskingul a fost mereu încurajat şi apreciat pentru eficiența sa. Dar asta presupune să acordăm mai puţină atenţie fiecărui lucru pe care îl facem şi probabil greşim mai mult. În realitate, multitaskingul epuizează resursele creierului.

Studiile au demonstrat că multitaskingul nu îţi omoară doar productivitatea, ci în egală măsură îţi afectează şi sănătatea creierului.

Conform unei cercetări efectuate de experți de la Universitatea Stanford, multitaskingul te face mai puţin productiv decât ai fi dacă ţi-ai propune să realizezi un singur lucru într-un timp dat. Mai mult, oamenii care vor să facă mai multe lucruri simultan au probleme cu concentrarea şi memoria.

Nu e un mit, stresul chiar „micșorează" creierul

Situaţiile stresante pot reduce numărul conexiunilor între neuroni şi pot deteriora abilitatea de a face faţă situaţiilor tensionate în viitor. Nivelul ridicat de stres este corelat cu o mai slabă funcţionare a creierului şi un risc ridicat al bolii Alzheimer. Se pare că stresul afectează într-o asemenea măsură creierul, încât îi poate chiar reduce dimensiunile.

De fapt, efectul concret al stresului persistent asupra creierului este de reducere a materiei cenuşii în zonele cerebrale care controlează emoţiile şi funcţiile fiziologice ale organismului.