Evenimentul Zilei > Social > Aceasta este cea mai scumpă substanță din lume. Pe cât de valoroasă, pe atât de periculoasă și greu de procurat. Cât costă un litru?
Aceasta este cea mai scumpă substanță din lume. Pe cât de valoroasă, pe atât de periculoasă și greu de procurat. Cât costă un litru?

Aceasta este cea mai scumpă substanță din lume. Pe cât de valoroasă, pe atât de periculoasă și greu de procurat. Cât costă un litru?

Cel mai scump lichid din lume este pe cât de valoros, pe atât de greu de procurat și căutat pentru proprietățile sale.

Cel mai scump lichid din lume este pe cât de greu de obținut, pe atât de periculos. Vorbim despre veninul de scorpion galben palestinian sau Leiurus quinquestriatus, unul dintre cei mai periculoși de pe planetă. Compusul este un amestec de neurotoxine foarte periculoase care îl face foarte scump.

Un litru din acest venin valorează în jur de 10 milioane de dolari. Astfel, o picătură cât un grăunte de zahăr tos, din acest venin costă 130 de dolari.

Dar, chiar și așa, având la dispoziție această sumă, celor interesați le-ar fi foarte dificil să-și procure un litru din această toxină. Aceasta este secretată de scorpion doar într-o canitate minusculă, astfel că pentru colectarea unei cantități de un litru este nevoie de foarte mult timp sau de un număr imens de scorpioni. Acst lucru îl face și foarte valoros.

De altfel, procedeul de obținere a veninului de scorpion galben este foarte dificil. Extragerea se face manual, iar un scorpion nu produce mai mult de două miligrame de venin.

Înțepătura de scorpion Leiurus quinquestriatus nu ucide dar este de 100 de ori mai dureroasă decât una de albină.

Veninul de scorpion se folosește în industria farmaceutică

Însă nu pentru prepararea otrăvurilor este căutat veninul acestui tip de scorpion ci pentru că este utilizat în industria farmaceutică. Compușii pe care îi conține sunt folosiți pentru obținerea unor medicamente noi, foarte căutate.

Clorotoxinele din veninul de scorpion galben ajută la stabilirea dimensiunii tumorilor din creier sau din măduva spinării. Cu aceast compus, oamenii de știință au reușit să elimine malaria provocată de țânțari.

Kaliotoxia, un alt compus al veninului, a fost testată cu succes pe șobolanii cu boli de oase, iar acest lucru le-a dat speranțe cercetătorilor că pot concepe un medicament care să fie folosit în tratarea oamenilor care suferă de aceste afecțiuni.

Însă acestea sunt doar câteva din beneficiile veninului de scorpion care au fost descoperite de cercetători. Aceștia studiază și alte posibile întrebuințări.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.