TRAGEDIA DIN APUSENI. Victor Ponta a sacrificat PLEVUȘCA

Premierul Victor Ponta a decis înlocuirea din funcţie a secretarului de stat în MAI Cătălin Chiper, solicitând totodată ministrului Transporturilor schimbarea directorului general al ROMATSA şi a directorului de operaţiuni, urmând să ceară înscrierea pe ordinea de zi a CSAT a unui raport privind activitatea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Mulțumit de modul în care a fost reflectată activitatea sa în raportul MCV, Victor Ponta nu l-a schimbat din funcție pe ministrul de Interne, Radu Stroe.

UPDATE 13.26. Victor Ponta:

  • Îmi pare rău că s-a acționat acum așa după ce s-a acționat exemplar în alte instituții, cum au fost cele din Muntenegru și inundațiile de la Galați
  • Vreau, în cel mai scurt timp, să facem actul normativ astfel încât intervenția, coordonarea și comunicarea să fie îmbunătățite.

UPDATE 13. 21. În debutul şedinţei de Guvern, premierul Victor Ponta a declarat că operaţiunea din Munţii Apuseni a fost un eşec şi că "există responsabilităţi instituţionale". Premierul a adăugat că va cere înlocuirea din funcţie a şefului STS, la şedinţa CSAT şi că îşi doreşte " ca pe viitor instituţiile statului să îşi facă datoria la nivelul la care investim resurse". UPDATE 12.05. Biroul de presă al guvernului a transmis o notă privind accidentul aviatic din 20 ianuarie, care conţine date despre aeronavă, misiune, echipaj, filmul evenimentelor şi concluziile analizei efectuate. Acesta precizează, printre altele, că "ROMATSA  Bucureşti NU a manifestat  un rol activ în conformitate cu competențele prevăzute de lege, NU a luat măsurile necesare în vederea stabiliriizonei de căutare a aeronavei dispăruteşi NU a declanşat operaţiunile de căutare, conform Regulamentului aprobat prin HG 471/2008". "De asemenea, ROMATSA nu a solicitat, potrivit competențelor, sprijinul Centrului de Operații Aeriene din cadrul Ministerului Apărării Naţionale în vederea furnizării unor date şi informaţii relevante identificării coordonatelor de localizare a epavei aeronavei", se mai arată în nota transmisă de Guvern. "Instituţiile implicate în procesul de căutare/salvare au avut la dispoziţie date şi informaţii furnizate de la faţa locului de persoanele rănite, neexistând un portofoliu de informaţii verificate, care să permită o evaluare mai corectă a locaţiei unde s-a prăbuşit aeronava. Pe cale de consecinţă, s-a acţionat atipic în raport cu procedura standard", se mai arată în notă. UPDATE 11.18. Victor Ponta a susţinut declaraţii la Guvern:

  • Condoleanțe pentru familiile victimelor.
  • Am constat că au existat în operațiunea de căutare și salvare deficiențe inacceptabile,  care la nivelul opiniei publice și eu personal le consider ca producând indignare justificată.
  • Concluzia pe care eu o consider întmeiată e că în cadrul a trei instituţii importante, MAI, ROMATSA şi STS lucrurile au funcţionat inacceptabil de încet şi fără o asumare a responsabilităţii.
  • Am decis inlocuirea din functie a secretarului de stat din ministerul de interne Constantin Chiper; am solicitat înlocuirea directorului general și directorului de operațiuni ROMATSA  şi voi solicita oficial înscrierea pe ordinea de zi a CSAT a unui raport privind activitatea STS în acest caz, şi, prin decizia CSAT că nu ţine de Guvern, înlocuirea şefului STS.
  • Consider că aceste reposnabilitati trebuie asumate ca un semnal foarte clar că există o responsabilitate şi o funcţionare necorespunzătoare.
  • În ceea ce priveşte procedura de reacţie. Există acte normative referitor la accidentele de aviaţie civilă, HG 71/2008 care stabileşte foarte clar cine şi cum se organizează. Aceste proceduri nu au funcţionat suficient de bine, motiv pentru care voi înfiinţa Comitetul interministerial pentru situaţii de urgenţă, cordonat la nivel de vicepremier. Alături de el vor fi implicaţi secretarul de stat Raed Arafat şi şeful IGS.
  • România cheltuie fonduri importante şi obligaţia de a interveni, că indiferent de motive obiective, vreme nefavorabilă, consider că intervenţia în baza raportului pe care îl am în faţă, că intervenţia de luni a fost un eşec. Lucrurile nu au funcţionat cum au funcţionat în alte situaţii
  • Nu ştiu dacă cele două vieţi puteau fi salvate.
  • Voi propune decorarea atât a celor cinci supravieţuitori, cât şi a celor care au făcut posibilă intervenţia.

UPDATE. 11.00. Crin Antonescu a plecat de la Guvern. Surse din PNL spun că va fi înlocuit Aleodor Frâncu, presedintele ROMATSA. Liberalii nu vor să-l schimbe pe Radu Stroe din funcția de ministru de Interne, susținând că dacă acesta va fi schimbat să fie înlocuit și ministrul Apărării, Mircea Dușa, care a făcut și el declarații controversate. Potrivit acelorași surse, nici premierul nu vrea să-l înlocuiască pe Radu Stroe, Victor Ponta fiind mulțumit de modul înn care a fost reflectată activitatea sa în raportul MCV. Liberalii sunt supărați pe Radu Stroe pentru declarațiile pe care acesta le-a făcut nu pentru modul în care a gestionat situația. În schimb, potrivit surselor citate mai sus, va fi schimbat din funcţie secretarul de stat în MAI Cătălin Chiper. UPDATE 10.30. Ministrul Radu Stroe a plecat de la minister la Guvern. Întrebat de jurnaliști cum comentează informațiile apărute pe surse că liberalii intenționează să-l schimbe din funcție, acesta a spus că nu știe nimic. De asemenea, Stroe a spus că nu-și dă demisia.  "Îmi pare rău că s-a întâmplat în timpul mandatului meu tragedia", a spus, aseară, Radu Stroe. La discuţie este prezent, potrivit mediafax.ro, şi vicepremierul Gabriel Oprea, care trebuie să redacteze, la cererea premierului Victor Ponta un raport ce urmează să fie prezentat în ședința de Guvern, pe tema reacţiei autorităţilor în cazul accidentului. De asemenea, deputatul PSD Florentin Gust a susținut într-un comunicat de presă că remarcă  lipsa de comunicare, coordonare, intervenţie şi competenţă a structurilor din MAI şi MApN în incidentul aviatic din Cluj, menţionând că cel puţin doi miniştri ar trebui să îşi dea demisia sau să fie demişi.

Pilotul Adrian Iovan şi o studentă şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşi să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul. CITIȚI ȘI:

  • TRAGEDIA DIN APUSENI. Galeria eroilor care şi-au riscat viaţa pe gratis
  • SALVAREA era în HANGAR. Doctorii ZBOARĂ cu ”CONSERVE” MORTALE, pentru transportul organelor, în timp ce aeronava de 1 MILION DE EURO le este INTERZISĂ | FOTO
  • CUTREMURĂTOR. PRIMUL LOCALNIC care a ajuns la EPAVA AVIONULUI: "Noi i-am găsit într-o oră şi jumătate fără GPS, fără nimic"
  • CAUZA ACCIDENTULUI aviatic din Apuseni. AVIONUL avea GHEAȚĂ pe ARIPI. Ce voia să FACĂ IOVAN pentru A DEZGHEȚA avionul și CE A PROVOCAT PRĂBUȘIREA
  • FILMUL ACCIDENTULUI AVIATIC din Munții Apuseni: Pilotul Adrian Iovan și o femeie au murit. STAREA RĂNIȚILOR și ANCHETA | IMAGINI de la locul tragediei