Evenimentul Zilei > Actualitate > Accesul la schi, doar cu certificat verde. Au început pregătirile pentru vacanța de iarnă
Accesul la schi, doar cu certificat verde. Au început pregătirile pentru vacanța de iarnă

Accesul la schi, doar cu certificat verde. Au început pregătirile pentru vacanța de iarnă

Apropierea sezonului rece și a vacanței de iarnă aduce în atenție măsurile de protecție anti-COVID din stațiunile de iarnă și de pe pârtiile de schi.

Schiul este unul dintre sporturile cele mai practicate în vacanța de iarnă, iar pârtiile sunt pline cu turiști. Acest lucru ridică probleme autorităților cu privire la măsurile de protecție împotriva pandemiei de coronavirus.

Astfel, accesul pe pârtiile de schi se va face în baza dovezii de vaccinare sau a unui test negativ pentru depistarea COVID. Aceasta este varianta luată în calcul, de autoritățile locale, pentru accesul în Poiana Braşov, în viitorul sezon.

Autoritățile locale din Brașov iau în considerare o astfel de variantă pentru situația în care contextul epidemiologic o va impune. Conform propunerilor înaintate, accesul la instalaţiile de transport pe cablu, s-ar putea face doar pentru cei care dețin un certificat verde.

În stațiunile de munte au început pregătirile pentru sezonul de iarnă. Sunt verificate instalațiile care vor produce zăpada artificială. A început procesul de umplere a lacului de acumulare din masivul Postăvaru, de unde sunt alimentate instalațiile de zăpadă.

Instalațiile de zăpadă vor fi puse în funcțiune atunci când temperatura din timpul nopţii se va menține la – 2,5 grade Celsius.

Guvernul a modificat nivelul de la care se aplică restricțiile anti-COVID

În acest context, Guvernul a aprobat, prin hotărâre, noile măsuri propuse de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, împotriva pandemiei e COVID. Astfel s-a stabilit ca persoanele vaccinate din localităţile în care rata de incidenţă depăşeşte 6 la mia de locuitori să se pot deplasa și în zilele de weekend, în intervalul orar 20,00 – 5,00.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, prin actul normativ s-au stabilit următoarele măsuri împotriva COVID-19.

Creşterea de la 6 ani la 12 ani a vârstei până la care copiii sunt exceptaţi de la obligaţia prezentării rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activităţi unde accesul este permis sub această condiţie.

Persoanele vaccinate vor putea circula în weekend

Creşterea pragului incidenţei cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulaţiei persoanelor în afara locuinţei, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, de la 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori;

Creşterea pragului incidenţei cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5,00 – 18,00, pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, de la 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori.

Introducerea unei noi excepţii de la interdicţia deplasării în afara locuinţei la nivelul localităţilor unde incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte pragul de 6/1.000 de locuitori pentru persoanele vaccinate care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital ale Uniunii Europene privind COVID-19.

Ce se va petrece în centrele comerciale

Delimitarea, la nivelul centrelor comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, a zonelor de servire a preparatelor alimentare sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, astfel încât accesul să poată fi realizat controlat doar pentru persoane testate, vaccinate şi trecute prin boală.

Deciziile adoptate de Guvern sunt fundamentate pe propunerile făcute de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prin Hotărârea nr. 73/23 septembrie 2021.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: