Băsescu a folosit într-o discuţie cu şeful de atunci al SRI, George Maior, şi predecesorul acestuia, Radu Timofte,

urmatoarea expresie: "Câte un găozar d-ăsta crede că ne poate întinde capcane ăn modul asta", a spus fostul preşedinte Băsescu referindu-se la ziaristul Ovidiu Zară, care atunci lucra la cotidianul Curentul.

La finalul declaraţiilor de presă de la sediul SRI, Băsescu a anunţat că deţine informaţia neverificată că în Serviciu mai exista un singur ofiţer al fostei Securităţi.

Imediat, ziaristul l-a întrebat dacă din afirmaţia sa se poate înţelege ca în SRI nu mai sunt ofiţeri ai fostei Securităţi.

Traian Băsescu a răspuns scurt: "Daca aveţi nevoie de un titlu pentru ediţia de mâine, deja îl aveţi".

Apoi, preşedintele, împreună cu Timofte şi Maior, a coborât scările spre ielirea din sediul SRI.

Patru ziarişti, inclusiv Zară, i-au urmat pe Băsescu, Maior şi Timofte, moment în care l-au auzit pe Băsescu emiţând expresia care avea să facă carieră.

Ovidiu Zară s-a simţit vizat şi i-a spus lui Băsescu: "Generoasă remarcă, domnule preşedinte!", iar şeful statului i-a răspuns: "Altă remarcă nu am să vă fac". După care, la ieşirea din sediul SRI s-a adresat din nou ziaristului: "Nu mai încercaţi să întindeţi capcane de genul ăsta".

 

Cum conform "Dex-online", cuvântul folosit de Băsescu este explicitat astfel: GĂOZAR, găozari, s.m. (Arg.) Homosexual, pederast. (din găoază), ziariştii au cerut punctual de vedere al Asociaţiei ACCEPT care militează pentru drepturile homosexualilor.


Directorul Executiv al asociatiei ACCEPT, care se ocupa de protejarea drepturilor minoritatilor sexuale, Florentina Bocioc, a declarat ca, in principiu, nu crede ca apelativul folosit de presedinte a vizat direct comunitatea homosexuala, dar a adaugat ca va analiza cazul impreuna cu juristii organizatiei. "O sa ma consult cu juristii si vom analiza cazul. Insa cred ca expresia "gaozar" este mai degraba o jignire adusa ziaristului in cauza, o expresie nefericita", a spus directoarea ACCEPT.

Potrivit acesteia, apelativul a vizat mai mult breasla ziaristilor, fiind folosita in sens peiorativ, jignitor.

"Este o expresie nefericita, urata. Cred ca a regretat ce a spus imediat cum a inchis gura", a mai spus Florentina Bocioc.