Operația a durat 12 ore și a fost realizată de echipa chirurgicală condusă de conf. dr. Horațiu Moldova, șeful secției de chirurgie cardiovasculară din cadrul unui spital privat din București. Academicianul suferea de disecție acută de aortă, ceea ce înseamnă că cel mai important vas de sânge din organism se fisurează, punând în pericol viața.

O urgență medicală

Operația a fost făcută în urgență și a constat în înlocuirea arterei aorte la ieșirea ei din inimă și a arterelor carotide care alimentează creierul. Considerată cea mai complexă în patologia cardiovasculară a adultului, operația presupune utilizarea circulației extracorporale (inima este oprită, iar o pompă preia funcția ei), răcirea pacientului în hipotermie profundă la 18-20 grade, și înlocuirea acestui vas de sânge major cu o proteză vasculară. Operația a decurs bine, iar starea de sănătate a academicianului este bună, el fiind la Terapie Intensivă.

Medicul care a condus echi pa operatorie, Horațiu Moldovan, are o experiență de peste 4.000 de operații pe cord deschis și 1.500 de intervenții vasculare. „Operația e o premieră la nivel națio nal, domnul academician fiind cel mai în vârstă pacient care a suferit această intervenție”, a spus medicul.

Te-ar putea interesa și: