Tinerii s-au întâlnit cu Clotilde Armand în Piața Universității, iar jandarmii au intervenit imediat, cerându-le acestora să se legitimeze.

Oana Gheroghiu, prezentă la întâlnire scrie pe Facebook că jandarmii i-au urmărit, acuzându-i că pregăteau o mișcare de stradă:

"Tocmai am fost legitimată. Discuțiile la Fântâni sunt suspecte ( am exagerat cu interzise) Suntem 7 oameni într-un grup… deci atenție, nu mai mult de 3 că deveniți suspecți
Am întrebat de ce sunt legitimată, suntem un grup de prieteni, stăm de vorbă. Dl Maior Pleșa m-a informat că ne-a ascultat ce vorbim și nu pare chiar o întâlnire între prieteni. Zic ups, nu avem voie să vorbim orice dorim???"

Relatările ei au fost întărite de Cristina Hurdubaia:

"Și cum vă povesteam io, jandarmii au stat pitiți ei după noi cât or fi stat, după care ne-au făcut o vizită: "V-am ascultat, vorbeați despre proteste, v-am și filmat, actele la control". Oana Gheorghiu scoate cartea de identitate, eu mă fac că plouă, că am mai luat o dată amendă la un protest, deci nu mă mai grăbesc să fiu amabilă, Mihai Grecea îi întreabă dacă știu cum proceda ‪#‎Securitatea‬ pe vremuri și când îi văd rănile de pe mâini și de la urechi, ăia se prind că e "vorba" despre ‪#‎Colectiv‬ și o tulesc rapid de unde au venit."

Acest exces de zel al Jandarmeriei este cu atât mai ciudat, având în vedere că în august 2014, în cadrul mitingului NEAUTORIZAT în faţa Palatului Cotroceni ca urmare a deciziei instanţei de condamnare a lui Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare şi de instituire a sechestrului pe sediul Antena 3, jurnaliştii de la B1 şi Realitatea au fost agresaţi de către participanţi, fără că jandarmii să intervină sau sa aplice vreo sancţiune. Atunci a fost blocată chiar circulaţia rutieră, fapt ce constituie infracţiune, dar Jandarmeria nu a luat măsuri.

Episodul din seara trecută face parte dintr-o serie de alte situaţii similare prin care se Jandarmeria a încercat sa descurajeze spiritul civic. Această atitudine a devenit mai vizibilă, în urma evenimentelor care au avut loc lunile trecute, declanșate după scandalurile care au zguduit România.

Pe 25 aprilie, Cătălin Tolontan publică o investigaţie care va zgudui din temelii toată România. Cel mai mare producător de dezinfectanţi din România produce antiseptice diluate, iar de aici scandalul a degenerat, scoţând la lumină tot mai multe nereguli din Sănătate. 

Oamenii nu au rămas indiferenţi, iar pe 6 mai au luat cu asalt Piaţa Universităţii, mişcare prin care s-au comemorat victimele infecțiilor din spitale și prin care i s-a cerut ministrului Sănătății de la acea vreme să nu mai mușamalizeze cazul, iar premierului să ia măsuri. 

În urma acestui eveniment, jandarmii aflaţi în zonă nu au intervenit cu contravenţii şi nici nu au legitimat participanţii la protest. 

Pe 7 mai,  Alianța Medicilor a organizat o comemorare, unde s-a prezentat un număr la fel de mare de cetăţeni. Aceeaşi poveste. Forţele de ordine vin, privesc şi pleacă, fără a da amenzi sau a legitima cetăţenii.

În zilele următoare, Facebook-ul este luat cu asalt de postările în care mai multe persoane reclamă amenzile primite acasă pentru participarea la manifestaţiile din stradă, care au avut loc în cele două zile. 

Claudiu Crăciun a primit o amendă de 1.000 de lei pentru că ”a organizat o adunare publică nedeclarată și neînregistrată pentru exprimarea unor opinii (sublinierea RC) referitoare la spitalele din România, iar pe timpul desfășurării acesteia a condus activitățile participanților sprijinind acțiunile și scandările acestora, prin intermediul unei portavoci. De asemenea, pe toată durata desfășurării a transmis celorlalți participanți mesaje de organizare a unor noi adunări publice”, se arată în procesul-verbal al amenzi, scrie România Curată.

De asemenea, acesta a mai fost sancţionat cu 500 de lei pentru manifestaţia din 27 aprilie împotriva demiterii ministrului Culturii.

”Când protestezi împotriva mafiei din sănătate iei amendă 1000 de RON. Sau poate e mai bine pentru toată lumea să stăm acasă. Voi ce credeți?”, a comentat acesta pe Facebook.

O membră a comunităților Uniți Salvăm, de-clic.ro şi Salvați Roșia Montană, Claudia Apostol a fost amendată cu 500 de RON pentru participarea la proteste.

”Mi-a scris Jandarmeria. Fac chetă pentru Audi-urile lui Tobă că n-au rămas bani și de benzină. Vor și de la mine 500 de RON”, scrie în mesaj.

Şi membrii grupului Miliția Spirituală, care au aruncat cu vopsea „diluată de 10 ori la fel ca dezinfectanţii folosiţi în spitale” pe treptele Ministerului Sănătăţii  au primit trei amenzi, fiecare de 700 de lei pentru că au protestat faţă de încercarea fostului ministru, Patriciu Achimaș- Cadariu, de acoperire a scandalului dezinfectanților diluați şi pentru vandalism.

”A fost o reacție la conferința ministrului Sănătății, de ieri, care a fost un simulacru despre așa-zis-ul control din spitale. Ne așteptam ca un asemenea control să fie inopinat, nu anunțat, iar analizele să se facă la laboratoare de afară. De asemenea, acțiunea e și o promovare pentru protestele de mâine (din Piața Universității, București, respectiv, Piața Unirii, Cluj – n.r.)”, a spus, după protest, Mihail Bumbeș de la Miliția Spirituală, citează România Curată.

În ultimii ani, odată cu redescoperirea vocii civice şi manifestaţiile din stradă, subordonaţii ministrului Tobă au scris amenzi şi procese verbale în lipsă pentru persoanele care au mobilizat cetăţenii în aceste acțiuni. De unde au ştiut cine sunt cei care au scos oamenii în stradă, dacă, la faţa locului, jandarmii nu au legitimat pe nimeni? Simplu. De pe Facebook. 

Carmen Uscatu este o altă victimă. Președintele organizației non-guvernamentale „Dăruiește viață”, Carmen Uscatu a primit acasă două procese verbale, totalizând amenzi de 3.500 de lei.

Într-un prim proces verbal scrie: “a organizat o adunare publică nedeclarată și neinregistrată, pentru exprimarea unor opinii referitoare la situația din spitalele din Romania, iar, pe timpul desfășurării acesteia, a condus activitățile participanților, dirijând acțiunile și scandările acestora. De asemenea, pe toată durata desfășurării a transmis celorlalți participanți mesaje de organizare a unor noi adunări publice, în zilele următoare”, iar pentru evenimentul din 7 mai, Carmen Uscatu a fost amendată pentru că “a organizat o adunare publică nedeclarată și neînregistrată, pentru exprimarea unor opinii referitoare la situația din spitalele din România, iar, pe timpul desfășurării acesteia a condus activitățile participanților, dirijând acțiunile și scandările acestora. De asemenea, pe toata durata desfășurării, a lansat invitații pentru alte acțiuni derulate în același scop”.

Într-un dialog publicat pe tolo.ro, Carmen Uscatu susţine că va contesta amenzile primite, menţionând că legea este de partea celor implicaţi în comemorarea celor dispăruţi în urma tragediei din Colectiv şi datorită infecțiilor nosocomiale nedeclarate, aceste manifestaţii fiind LEGALE.

– Bună ziua, așadar statul a început să găsească vinovații în cazul Hexi. S-a urnit mai greu, dar și când s-a urnit nimic nu-i mai stă în cale.

– Da, așa se pare. Că ne-a găsit. Pe 6 mai, noi am comemorat morții din spitale și am cerut răspunderea ministrului Sănătății și o anchetă obiectivă despre diluarea dezinfectanților Hexi Pharma.

– Veți plăti amenzile de 3.500 de lei?

– O să vorbesc cu avocații. Legea ne permite să manifestăm când e vorba, printre altele, de comemorări. Noi am comemorat #Colectiv și ceilalți morți, cei care au pierit din cauza infecțiilor nosocomiale nedeclarate.

– Atunci ați solicitat mai multe lucruri.

– Să le repetăm pe puncte:
1. Anchetarea crizei actuale din Sănătate, cu experți independenți;
2. Plan de criză și control pentru infecțiile nosocomiale;
3. De-baronizarea Sănătății: eliminarea dinastiilor universitare din clinici;
4. Achiziții transparente în sănătate: caiete de sarcini corecte, standarde de cost în investiții, actualizarea normativului pentru construcția și renovarea spitalelor;
5. Reglementarea prin lege a plăților informale în industria farma: sponsorizări, studii clinice, comisioane;
6. Venituri realiste și competitive pentru personalul medical;
7. Stoparea scurgerilor din sistem și finanțare adecvată;
8. Instituirea unui sistem de management depolitizat al spitalelor, pe bază de contracte pe durată determinată, cu obiective clare de calitate și performanță;
9. Stoparea exodului medicilor, prin creșterea atractivității în sistem.

– Ce faceți în continuare?

– Ce am făcut pînă acum. Noi am spus de multă vreme că, în multe situații, bolnavii nu mor de cancer, ci de infecții nosocomiale. Cazul Hexi Pharma nu a fost decât confimarea dureroasă a acestei realități. Vom continua să strângem bani și să finanțăm camere sterile în spitale. Am făcut asta la Spitalul de Oncologie, vom continua să o facem!

Te-ar putea interesa și: