Editura Evenimentul si Capital

ABUZ stopat la Înalta Curte. Femeia care a stat NEVINOVATĂ în puşcărie 10 ani a obţinut DREPTUL LA PENSIE după 23 de ani

Viorica Vişan (Sursa foto:RTV)
Autor: | | 12 Comentarii | 10311 Vizualizari

Un abuz de necrezut a fost stopat la Înalta Curte. Viorica Vişan, femeia care a făcut puşcărie nevinovată, timp de zece ani, pentru o crimă pe care nu o săvârşise, a reuşit să obţină, după 23 de ani, dreptul la pensie, pentru perioada în care stat în detenţie, între anii 1994 şi 2004. Culmea, statul, prin Casa Judeţeană de Pensii Prahova, a fost cel care s-a împotrivit să repare această nedreptate. Evenimentul zilei a fost cotidianul care a scris, pe larg, despre această gravă eroare judiciară, încă de acum 23 de ani.

Un abuz de necrezut a fost îndreptat, joi, de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Magistraţii au decis să respingă apelul făcut de Casa Locală de Pensii Câmpina şi Casa Judeţeană de Pensii Prahova împotriva deciziei Curţii de Apel Ploieşti care stabilise, pe 15 martie, că Viorica Dulamă, fostă Vişan, acum în vârstă de 68 de ani, are dreptul la pensia care nu i s-a mai dat, timp de zece ani, în perioada în care a făcut închisoare nevinovată.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a transmis că a câștigat procesul pentru Viorica Vişan, după ce pe 15 martie 2017, reprezentanţii fundaţiei au obtinut in instanţă dreptul la pensie al femeii care a executat pe nedrept zece ani de închisoare.

Prin decizia Curţii de Apel Ploieşti, la calculul pensiei Vioricăi Vișan urma a fi avută în vedere, ca vechime în muncă, și perioadă în care ea s-a aflat în detenție ca urmare a unei grave erori judiciare.

Chinul femeii, însă, nu s-a incheiat la Ploieşti. Deşi a comis un abuz imposibil de reparat, statul a continuat să îi nege femeii dreptul la pensie, transmite FACIAS.

În luna aprilie 2017, Casa Județeană de Pensii Prahova și Casa Locală de Pensii Câmpina au formulat o cerere de revizuire, o cale extraordinară de atac împotriva hotărârii definitive date de către Curtea de Apel Ploieşti.

La termenul din data de 16.05.2017 de la Înalta Curte de Casație și Justiție avocații FACIAS au ridicat excepția inadmisibilității acțiunii formulate de către Casa Județeană de Pensii Prahova și au pus concluzii de respingere a cererii de revizuire a deciziei nr. 601/15.03.2017.

Astfel, Înalta Curte de Casație și Justiție a reconfirmat dreptul Vioricai Vişan la o pensie decentă, în raport cu perioada de timp lucrată.

Viorica Vișan a fost condamnată la 16 de închisoare pentru o crimă pe care n-a comis-o. După ce a executat zece ani pedeapsă, Viorica Vișan a fost achitată, statul român recunoscând că în cazul ei a fost vorba de o gravă eroare judiciară. Viorica Vișan a iesit din închisoare în anul 2004, iar de atunci trăiește dintr-o indemnizație socială de numai 400 de lei, deoarece Casa de Pensii a refuzat să îi ia în calcul, ca vechime în muncă, perioada petrecută în detenție, de la data de 21 octombrie 1994 la 8 octombrie 2004.

FACIAS mai precizează că va continua demersurile legale pentru repararea abuzului făcut Vioricăi Vișan și tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de această enormă eroare judiciară.

O gravă eroare judiciară relatată de Evenimentul zilei

Despre grava eroare judiciară care a aruncat-o în închisoare, nevinovată, pe Viorica Vişan, a scris, recent, redactorul şef al Evenimentul zilei, Simona Ionescu, cea care s-a ocupat, şi în urmă cu 23 de ani, despre acest caz.

Iată textul publicat, într-un editorial mai amplu, pe 17 ianuarie, de Simona Ionescu, intitulat "Povestea a două femei, aruncate în pușcărie pentru gloria unor procurori", în care a făcut referire la cazul Viorică Vişan şi cel al Angelei Nicolae, fostul procuror-şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe din Parchetul General:

Alerta in magazinele din Romania! Acest produs, retras URGENT

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI