Aberațiile Identității de Gen: Franța este pe punctul de a recunoaște un Tată drept Mamă a fiicei sale

Aberațiile Identității de Gen: Franța este pe punctul de a recunoaște un Tată drept Mamă a fiicei sale

Avocatul General al Curții de Casație a Franței a dat aviz favorabil în dosarul unui bărbat care și-a schimbat sexul și dorește să fie recunoscut ca „mamă” și nu ca „părinte biologic” al copilului său.

Două femei în rochii lejere și sandale cu toc, însoțite de o fetiță de 6 ani, cu codiță de cal și bluză cu volănașe, s-au prezentat marți, 23 iunie, în fața Curții de Casație a Franței.

Cele două și-au repetat povestea halucinantă, care le face de șase ani să colinde tribunalele. Iat-o pe scurt, relatată de Liberation:

Au fost odată un bărbat, Betrand, și o femeie, Marie. Cei doi se căsătoresc și din relația lor se nasc doi băieți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Betrand însă nu se este fericit: dintotdeauna s-a simțit femeie. Prin hotărâre judecătorească, el primește în 2011 aprobarea în justiție de a fi recunoscut ca femeie, și își schimbă numele în Claire.

Înainte de a începe tratamentul hormonal de tranziție, Claire (sau mai degrabă fostul Betrand) îi face o fetiță lui Marie. Ea este copila care a fost adusă de cele două cucoane în sala de judecată, marți.

Durerea mare a lui Claire este că justiția nu a fost recunoscută ca „mamă” a fetiței.

Întrebarea cu care justiția franceză își bate capul acum este: cine e Claire (fostă Betrand) în raport cu copilul ei (lui)?

Părintele său biologic, cu siguranță. Dar sub ce titulatură trebuie sp figureze ea (el) în actul de naștere al fetiței?

„Vreau să fiu recunoscută ca mamă, ce altă soluție există pentru mine?. Sunt o femeie, ce altceva ați vrea să fiu pentru fiica mea?”, le explică Claire, de cincizeci de ani, înaltă, cu părul lung și ochii albaștri, ziariștilor înainte de începutul ședinței.

„Da, dorim să fim recunoscute ca două mame”, adaugă și Marie, o brunetă minionă.

Încep pledoariile. La bară, avocatul Mathieu Stoclet al Curții de Casație. El reamintește că, în 2013, Marie a rămas însărcinată în urma unui act sexual cu soțul său, care își păstrase atributele masculine.

Că, în 2014, Claire „a recunoscut în fața notarului o recunoaștere prenatală a maternității pentru copil, în calitate de mamă ne-gestantă.”

Că, după nașterea fetiței, a solicitat transcrierea în registrele de stare civilă ale primăriei a recunoașterii maternității, efectuate în martie 2014.

Dar că „ofițerul de stare civilă a refuzat să procedeze la transcriere, apreciind că doar recurgerea la adopție i-ar permite să stabilească o filiație cu fiica sa”.

Însă Claire și Marie refuză categoric ideea adopției, dată fiind legătura biologică dintre Claire și fiica ei.

Claire sesizează atunci tribunalul din Montpellier, cerând transcrierea recunoașterii prenatale a maternității pe actul de stare civilă.

Instanța din Montpellier decide să-i acorde lui Claire statutul de „părinte biologic”.

În lumea atât de binară a dreptului francez, care operează doar cu noțiunile de bărbat și femeie și unde „sexul neutru” nu există (decizie a Curții de Casație din 2017), decizie de a atribui calitatea de „părinte biologic” a fost o surpriză, spune maestrul Stoclet.

Drept care, în numele faptului că petenta, Claire, este femeie din punctul de vedere al justiției, el solicită casarea hotărârii instanței din Montpellier, iar ca familia fetiței să fie pur și simplu formată din două mame.

Intră în scenă avocatul Betrand Perier care reprezintă APGL (Asociația părinților și viitorilor părinți gay și lesbiene) și Acthe (Asociația comună trans și homo pentru egalitate).

El demontează decizia tribunalului din Montpellier:

„Iadul este pavat cu bune intenții, se simte voința de a nu supăra pe nimeni, dar aceasta duce la o situație inacceptabilă și la o parentalitate asexuată (...) Un obiect juridic neidentificat.”

Și conchide cu voce tunătoare:

„Justiția a recunoscut-o ca femeie, ea este cea care trebuie să o recunoască acum ca mamă.”

Curtea de Casație a Franței se va pronunța asupra fondului pe 16 septembrie. Dar, dată fiind opinia avocatului general, este aproape sigur că tatăl fetiței va fi recunoscut ca mamă a sa. A doua mamă.