În Apuseni, aurul nu înseamnă totul. Ba chiar cântăreşte puţin, nesemnificativ, în faţa tradiţiei şi culturii moţilor. Cel puţin aşa se vede totul prin ochii Cristinei Oancea, un regizor al Televiziunii Române, care a filmat sute de ore pentru un documentar despre viitorul locuitorilor din Apuseni.
"Filmele mele nu sunt despre aur, ci despre tot restul", spune Cristina, care consideră că românii care uită Apusenii nu valorează mai mult decât cei care îşi uită părinţii. Filmul "Apuseni la viitor" prezintă povestea a trei tineri moţi, care studiază în Cluj-Napoca şi Satu Mare.
Ce au ei diferit faţă de colegii lor? "Sunt copii ai Apusenilor şi îi poartă cu ei pretutindeni. Sunt trei dintre tinerii pe care mi-i imaginez mulţi, îi ştiu mulţi, care nu vor lăsa Apusenii să moară". Documentarul va fi difuzat de postul TVR2, luni, 9 martie, de la ora 17:30.
Evz.ro: Moţii sunt consideraţi o comunitate aparte, una care reuşeste să îşi păstreze tradiţiile, în total contrast faţă de multe regiuni ale ţării. Este o prejudecată sau un adevăr?
Cristina Oancea: E un adevăr. Moţii sunt croiţi din aceeaşi stâncă tare de cremene ca şi Apusenii. Dacă n-ar fi fost aşa, probabil că Munţii Apuseni ar fi fost de veacuri depopulaţi, pentru că, acolo, viaţa e tare grea. Nicăieri altundeva n-am văzut femei cosind, şi nu oriunde, ci cosind pe coasta unui deal atât de abrupt, încât se sprijineau pe un genunchi! De fapt, nu e vorba doar de tradiţii. Moţii sunt
"Românii care uită Apusenii nu valoreaza mai mult decât copiii care-şi uită părinţii" Care sunt problemele lor? Cum justifici că tot mai mulţi dintre cei de aici au ales să îşi caute viitorul în Italia şi Spania, nu in Apuseni? Cam ca în toată ţara, nu-i aşa? Cu deosebirea că în Bucium (judeţul Alba), de pildă, au crescut în câţiva ani câteva structuri de case, tot de lemn, tradiţionale, care aparţin băieţilor care muncesc în Spania. Asta înseamnă că Spania e doar o etapă. Dar prima întrebare e foarte serioasă. Regiunea a pus întotdeauna probleme de dezvoltare, cel puţin în epoca modernă. Nu vreau să mă refer la perioada dinainte de 1918, mă mulţumesc să amintesc că guvernul Brătianu vedea, în anii '20, dezvoltarea regiunii ca o prioritate. Teoretic. Practic, nu s-a întâmplat niciodată nicio minune. Guvernele şi regimurile politice s-au succedat, dar dezvoltarea se lasă încă aşteptată. Sa fie oare relieful prea aspru, sau moţii prea demni? Cert e că puterea centrală a ales, de fiecare dată, să-i lase ... în sărăcia lor. Nu vreau să văd în asta un scenariu prin care se urmăreşte ca localnicii, lipsiţi de orice alternativă, să accepte proiecte inacceptabile. Poate e doar o neglijenţă. Dar, în cazul acesta, e o neglijenţă de neiertat. Pentru că, în Munţii Apuseni, ne avem rădăcinile. Românii care-i uită nu valoreaza mai mult decât copiii care-şi uită părinţii.
Vorbeşte-ne despre noul tău film. Există un viitor promiţător pentru moţi şi pentru obiceiurile lor? Dacă au Apusenii viitor, iată o întrebare care m-a chinuit mereu. Uneori mi s-a parut că nu, pentru că nu-i cunoşteam pe-atunci destul. Fără drumuri, uneori fără electricitate, până mai ieri fără telefon, vedeam satele Apusenilor micşorându-se, îngustându-se, pustiindu-se ... Vedeam casele Roşiei Montane împuţinându-se de la o călătorie la următoarea. Mai au oare, Apusenii, viitor? După ce i-am cunoscut pe Bianca, Răzvan şi Octavia (protagoniştii documentarului), am aflat că au. Am încercat să-mi imaginez cum aş putea să vorbesc despre Munţii Apuseni nu la timpul trecut, cum o făcusem până acum, ci la viitor. Aşa se şi numeşte filmul, "Apuseni la viitor", şi este un demers necesar al Televiziunii Române, care se adresează în special publicului tânăr. De dragul tuturor tinerilor care au acum 18, 19, 20 de ani, era foarte important să aflăm şi să arătăm ce sunt în stare să facă trei tineri de vârsta lor! Iar din "dialogul" lor se conturează un profil al unei întregi generaţii, mult mai profund decât eram înclinaţi să credem. România are viitor.
Cine îţi sunt personajele din film?
Sunt Bianca, Octavia şi Răzvan. Sunt trei tineri absolut normali, care studiază în oraşe mari şi duc o viaţă modernă, ca orice tineri de vârsta lor. Dar sunt copii ai Apusenilor şi îi poarta cu ei pretutindeni. Sunt trei dintre tinerii pe care mi-i imaginez mulţi, îi ştiu multi, care nu vor lăsa Apusenii să moară. Întâmplător sau nu, ei provin din judeţele Cluj, Alba, Hunedoara, acoperind simbolic zona nordică, centrală şi de sud a
Mâine, citiţi pe evz.ro un articol despre problemele moţilor şi eforturile de a păstra superbele tradiţii din această zonă, realizat împreună cu Uniunea Munţii Apuseni.
CITIŢI ŞI: