A venit rândul bărbaților să spună că sunt discriminați. Li s-a luat acest drept

A venit rândul bărbaților să spună că sunt discriminați. Li s-a luat acest drept

Fiecare stat membru al UE va putea să decidă asupra prelungirii concediului de paternitate, conform deciziei CJUE.

Magistrații de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) au decis, miercuri, că statele membre au dreptul de-a refuza prelungirea de concediu parental pentru taţi, deşi el este acordat mamelor, în aceleași condiții.

Instanţa a luat ca reper și s-a referit la un caz din Franţa, acolo unde un tată necăsătorit nu a putut obţine concediul suplimentar solicitat pentru îngrijirea copilului, după cel prevăzut de lege, deşi concediile de maternitate sunt acordate foarte frecvent.

Cu toate că a recunoscut că discriminarea între bărbaţi şi femei este ilegală, oficialii Curții de Justiție a Uniunii Europene au hotărât că ţările europene pot rezerva concediul parental suplimentar numai pentru mame, „nu în calitate de părinte, ci legat de efectele sarcinii şi ale maternităţi”, a fost anunțul făcut în cadrul unui comunicat de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Astfel de concedii suplimentare trebuie să aibă rolul de a asigura protecţia stării biologice a femeii şi relaţia specială a acesteia cu copilul în perioada de după naştere”, a precizat instanța europeană.

Ce spunea ministrul Muncii în primăvară

În România, Violeta Alexandru, ministrul Muncii, vorbea în primăvara acestui an despre perioada pandemiei, una problematică și pentru părinți, și pentru copii. Oficialul se referea la persoanele care trebuie să meargă la serviciu și nu au cu cine să-și lase copiii acasă, în condițiile în care, la acea vreme, la fel ca și acum, școlile și grădinițele erau închise.

„Prin decizia de închidere a școlilor și grădinițelor, părinții a peste trei milioane de copii se află în situația de a identifica soluții alternative pentru supravegherea copiilor. Părinții s-au confruntat cu aceeași întrebare: avem un plan de rezervă? Cei care au soluții au răsuflat ușurați.

Cei care nu au prin preajmă rude, cei care au un program de lucru îndelungat, cei care nu au angajatori îngăduitori s-au aflat, dintr-o dată, într-o situație disperată. Gândul meu s-a dus la cazul lui B., tată din familie monoparentală, care are în îngrijire o fetiță de 3 ani. În urma unei tragedii, mama a decedat la nașterea fetiței, tatăl a rămas să își crească fiica singur. O are înscrisă la o grădiniță cu program prelungit”, spunea Violeta Alexandru, care propunea trei soluții:

Cele trei variante

„1. Munca de acasă, acolo unde angajatorul permite acest lucru;

2. Telemunca, acolo unde angajatorul, specificul muncii și condițiile logistice permit;

3. Flexibilizarea programului de muncă (modificarea orelor de începere a programului de lucru, prestarea doar a câtorva ore pe zi sau doar a câtorva zile pe săptămână la sediul angajatorului restul muncii urmând a se desfășura de la distanță).”