Evenimentul Zilei > Politica > A venit potopul. Florin Cîțu: Hotărâre de Guvern pentru acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
A venit potopul. Florin Cîțu: Hotărâre de Guvern pentru acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor

A venit potopul. Florin Cîțu: Hotărâre de Guvern pentru acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor

Premierul Florin Cîţu a declarat duminică că, săptămâna viitoare, Guvernul va adopta o hotărâre referitoare la acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor. România a fost lovită de ploi torențiale și viituri fără precedent.

„Vom da şi voi vorbi cu ministrul Muncii pentru a pregăti o hotărâre de guvern care să instituie o derogare de la procedura normală de acordare a ajutoarelor de urgenţă prin Legea 416/2001 sau HG 50/2011. Această hotărâre de guvern stabileşte sume fixe în funcţie de gradul de afectare al gospodăriilor şi devine cadrul pentru acordarea ajutoarelor. Procedura este următoarea: Comisiile de evaluare a pagubelor constituite de prefecturi fac evaluarea în teren, întocmesc liste, borderouri semnate de primarul unităţii teritorial-administrative respective şi prefect. Le depun la AJPIS, care le centralizează şi le trimite ministerului, unde, prin note semnate de ministru, se aprobă ajutoarele nominale.

În principiu, prefecţii ar trebui să ştie fiindcă este o procedură pe care am avut-o anul trecut, ea a expirat în decembrie şi doar o prelungim acum şi o lăsăm pentru tot restul anului. Eu sper să nu mai avem astfel de situaţii, dar dacă mai avem, să fim pregătiţi cu această procedură de guvern. Acum procedura este mai dificilă pentru că se face o analiză pe fiecare gospodărie în parte, se face o HG pentru un anumit calup de cazuri şi aşa mai departe”, a spus Cîţu la videoconferinţa cu prefecţii.

„Nu ne jucăm cu acest lucru”

Premierul a arătat că prin această hotărâre de guvern care va fi adoptată săptămâna viitoare se creează un cadru legal pentru tot anul.

Florin Cîţu a precizat că bugetul de anul trecut a fost de 5 milioane de lei şi cuantumul a fost de 4.000 de lei pentru familii şi persoane singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de 75%, 2.000 de lei – între 50% şi 75%, câte 1.500 de lei – între 25% şi 50%, iar acolo unde au existat decese din cauza inundaţiilor familiile primeau 5.000 de lei suplimentar. „Acestea sunt sumele de unde pornim”, a precizat premierul.

El a avertizat că se va deplasa personal acolo unde ajutoarele trebuie să ajungă pentru a se asigura că acestea intră în posesia persoanelor respective.

„Nu ne jucăm cu acest lucru”, a conchis prim-ministrul.

Potopul s-a abătut peste România

Inundații în aproape toată țara.În județele vizate de codul portocaliu – Bacău, Galați, Vrancea, Brăila, Ialomița, Călărași, Buzău, Prahova și zona de munte a județelor Dâmbovița, Argeș, Brașov și Covasna. a plouat abundent și s-au acumulat cantități de apă de 40-50 l/mp și izolat 60-80 l/mp.

Și județul Tulcea este sub ape. Câteva zeci de gospodării din judeţul Tulcea au fost afectate de precipitaţiile abundente înregistrate duminică şi 7 kilometri de drumuri au devenit impracticabili în oraşul Isaccea.

Și pentru următoarele ore, meteorologii nu au cele mai bune vești. Va continua să plouă în mare parte a țării. Vin precipitații severe.

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: