Surse guvernamentale au relatat EVZ că cinci miniștri din cabinetul Sorin Grindeanu ar putea să fie schimbați din funcție la vară. Ar fi cea de-a treia remaniere în primele șase luni ale guvernării PSD-ALDE
Capetele de afiș ale remanierii care se coace în Guvern sunt ministrul Justiției și ministrul Finanțelor.
Tudorel Toader și-a atras nemulțumirea socialdemo craților, în frunte cu președintele partidului, Liviu Dragnea, după ce a întârziat să trimită Parlamentului propunerile privind modificarea legislației penale. PSD nu-l schimbă pe loc doar pentru că asta ar însemna să amâne și mai mult legile justiției.
FOTO: Alexandru Petrescu
Șefului Finanțelor i se reproșează în PSD că ar fi „prea moale”. Viorel Ștefan a fost admonestat public după ce a vorbit despre posibilitatea unor tăieri de cheltuieli dar și pentru că s-a scurs în presă un proiect de introducere a noului impozitul pe gospodărie, incident care a generat dezbateri din care partidul a ieșit șifonat în spațiul public. Liderul PSD, Liviu Dragnea, l-a acuzat că a devenit „prizonierul funcționărimii” din minister, în loc să rămână un om politic.
FOTO; Florian Bodog
Fondul buclucaș
Mihai Tudose, ministrul Economiei, are și el sabia deasupra capului. El răspunde pentru legea de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, una dintre principalele promisiuni electorale ale PSD, prezentat ca fiind un viitor motor de creștere economică a țării. La pachet, Tudose este așteptat să livreze un proiect de lege privind investițiile și proiectele strategice de interes public. Deja proiectele sunt în întârziere.
FOTO: Viorel Ștefan
Pentru criza vaccinurilor, ministrul Sănătății, Florian Bodog, ar putea să fie și el remaniat în vară, spun surse guvernamentale pentru EVZ. „Este un ministru bun, dar are o mare problemă de comunicare”, a spus Liviu Dragnea despre el. Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Alexandru Petrescu, este și el în pericol, dacă nu gestionează fără greșeală legea prevenției, un proiect lansat în dezbatere publică și care prevede că, la prima abatere, firmele nu vor mai fi sancționate, ci vor primi un avertisment, amenda urmând să fie aplicată doar dacă firma nu rezolvă problemele găsite de ANAF într- un termen legal.
O decizie finală va fi luată în coaliția de guvernare în perioada iunie-iulie.
FOTO: Mihai Tudose
Chimie personală
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a recunoscut că este nemulțumit de mai mulți miniștri. „Acest program este riguros, cu obiective importante și cu care nu poți să te joci. Unii miniștri au mers pe un ritm obișnuit guvernărilor anterioare. Nu merge așa”, a spus el. Premierul Sorin Grindeanu a spus că nu face remanieri „la televizor” dar că își analizează colegii și evaluarea lor va fi făcută „fără patimă personală sau chestiuni care țin de chimie personală”.
Miniștrii, scoși la tablă la PSD
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a explicat că regimul din Guvern este foarte dur și că ea, de exemplu, trebuia să plece acasă dacă nu realiza legea salarizării unitare. „Partidul nu poate să își asume riscul de a lăsa un ministru care nu este performant să rămân în continuare să conducă un minister. Din punctul acesta de vedere toți suntem foarte conștienți că suntem supuși evaluării partidului (...) și știm foarte clar că, dacă bifăm ceea ce avem pe tablă cu toții nu ai de ce să te temi. Dacă însă te uiți pe tablă și vezi câteva lucruri care ți-au rămas acolo nefăcute este foarte clar că ești supus remanierii”, a spus ea.