A trebuit ca Dan Condrea să moară și Hexi Pharma să fie distrusă

A trebuit ca Dan Condrea să moară și Hexi Pharma să fie distrusă

Mai știe cineva cine a fost Dan Condrea? Da, așa este, a fost patronul firmei Hexi Pharma și victimă a scandalului cu același nume. Au trecut mai bine de cinci ani de când a murit în circumstanțe absolut dubioase. Piața pe care o deținea a fost preluată imediat după scandalul care i-a distrus firma și i-a curmat viața. Directorii firmei sunt târâți într-un proces penal din ce în ce mai șubred. Ipoteza potrivit căreia tot scandalul a fost o înscenare criminală prinde contur din ce mai clar. Nu, nu la nivel speculativ, ci la cel al probelor și expertizelor din dosar.

Să ne reamintim ce a fost, apoi să mergem la zi! Reiau pe scurt istoria unei mistificări care a omorât un om și a distrus zeci de destine. În prima jumătate a anului 2016, Cătălin Tolontan a declanșat un tăvălug de presă în ceea ce avea să se numească Afacerea „Hexi Pharma”. Acuzația era că spitalele românești foloseau dezinfectanți diluați de până la „4000 de ori” de către firma Hexi Pharma. Știm ce a urmat. Firma a fost distrusă, patronul ei, doctorul Dan Condrea s-a (a fost) sinucis, iar piața a fost preluată de firma franceză de Anios.

Așa cum am tot repetat și cum arătam imediat după începerea scandalului care a dus la lichidarea Hexi Pharma, cu tot cu patron, „francezii de la Anios (n.m. - lider de piață acum în România) i-ar fi mandatat pe reprezentanții lor locali să-i facă o ofertă lui Dan Condrea. Zis și făcut! S-au întâlnit cu Dan Condrea și i-ar fi propus 5 milioane de euro pentru a-și vinde business-ul. Ce intra aici? În afară de fabrica Hexi Pharma, depozitele de la Mogoșoaia și restul mijloacelor fixe, francezii erau interesați mai mult de infrastructura și de rețelele dezvoltate de Condrea în mediul spitalicesc. Dan Condrea n-ar fi cerut timp de gândire, răspunzând că pentru 8 milioane de euro își vinde afacerea pe loc. A specificat însă, că prețul nu este negociabil. Tatonările celor de la Anios au mai continuat o perioadă, dar, cum patronul Hexi Pharma a fost de neclintit, negocierile s-au sistat, iar relațiile de colaborare s-au rupt definitiv“. Pasul următor, a intrat pe teren Cătălin Tolontan, iar francezii nu au mai scos din buzunar decât, cel mai probabil, mici bacșișuri.

Acuzația potrivit căreia sănătatea românilor a fost pusă în pericol de diluarea dezinfectanților livrați de Hexi Pharma spitalelor a dus la o anchetă a parchetului și la un proces penal. Așadar, dezinfectanți diluați? Așa cum am arătat imediat după ultimul termen al procesului, desfășurat în 14 mai 2021, expertul-cheie i-a spus judecătoarei: „Nu pot face expertiza, sunt prea multe documente”. Și s-a cerut afară. Drept care, instanța a desemnat alt expert. Adică, nu a survenit nicio noutate, față de momentul din vara anului 2016 când, la câteva luni de la declanșarea lichidării Hexi Pharma, testele au arătat că dezinfectanții aveau o concentrație în limita standardelor Uniunii Europene, adică substanța activă nu a fost diluată. Și ajungem la zi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Zilele trecute, a fost depus la dosar un raport de expertiză chimică solicitat de instanță. Acesta nu face nimic altceva decât să întărească ceea ce analizele efectuate de Institutul Cantacuzino au arătat clar, încă din vara lui 2016. „Atât substanțele active, cât și concentrația acestora sunt identice în Avize și Fișele cu date de securitate”, am citat din raportul de expertiză chimică depus la instanță și consultat de jurnaliștii ProTV. Clar? Altfel spus, dezinfectanții Hexi Pharma nu au fost diluați. Cu atât mai puțin de „4000 de ori”, așa cum raporta în scris Cătălin Tolontan una dintre cele mai imbecile minciuni din istoria presei vopsite. Viața pacienților din spitalele nu a fost pusă în pericol nicio clipă prin folosirea acestor produse.

Sunt din ce în ce mai convins că ar fi cazul ca procurorii să ancheteze Afacerea „Hexi Pharma”, pe principiul „Qui prodest”, dintr-un cu totul alt unghi, unul care să-i pună în lumina lămpii de anchetă pe cei care au profitat de golul lăsat în piață de moartea firmei și a patronului ei, precum și pe complicii lor.