Evenimentul Zilei > Economie > A scăzut salariul mediu net din România. În ce domeniu se câștigă cel mai bine
A scăzut salariul mediu net din România. În ce domeniu se câștigă cel mai bine

A scăzut salariul mediu net din România. În ce domeniu se câștigă cel mai bine

Salariul mediu net din România a scăzut în luna ianuarie 2021, raportat la luna decembrie 2020. O categorie profesională domină topul celor mai mari câștiguri.

A scăzut salariul mediu net din România. Datele Institutului Național de Statistică relevă faptul că salariul mediu netdin România a scăzut la 3.395 în luna ianuarie 2021.

Scădere de 6,2% a salariului mediu net față de finalul lui 2020. Cât ia în mână un programator

Față de luna decembrie 2020, câștigul salariul e mai mic cu 225 de lei (o scădere de -6,2%). Valorile cele mai mari ale salariului mediu net s-au înregistrat în domeniul IT (8.107 lei/lună). Cel mai mic salariu mediu (1.732 de lei/lună) a fost în industria Horeca, potrivit Agerpres.

De asemenea, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.549 lei. Un minus de 357 lei (-6%) decât în luna decembrie 2020, arată datele.

În prima lună din 2021, majoritatea activităţilor economice au arătat o scădere a nivelului câştigului salarial mediu net faţă de decembrie. Cauza este acordarea în decembrie 2020 de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru Sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu decembrie 2020. Motivul se leagă de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte). O altă cauză sunt angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice, precizează INS.

A scăzut salariul mediu net din România. Domeniile cu cele mai mari scăderi ale veniturilor salariale nete

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net, între 16% şi 24%, s-au înregistrat în intermedieri financiare (exceptând activităţile de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor din tutun, transporturi pe apă, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, industria metalurgică, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, arată raportul.

Scăderi ale câştigului salarial mediu net în sectorul bugetar 

Cele mai importante creşteri ale câştigului salarial mediu net, de 5,4%, s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, în urma acordării de prime ocazionale (prime anuale sau pentru performanţe deosebite).

În sectorul bugetar s-au consemnat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă. Astfel: în sănătate şi asistenţă socială scăderea este de 2,6%), în administraţia publică de 1,3%), respectiv în învăţământ (-1,1%).

Comparativ cu ianuarie 2019, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,5%. Indicele câştigului salarial real a fost 103,4% pentru ianuarie 2021, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi 92,6% faţă de luna precedentă.

Citește și Salariile bugetarilor vor fi înghețate și în-2022. Cîțu: Reforma așa o începem

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: