Conform dictionarului: subst. neutru, in portugheza provine din latinescul cor inima; forta morala, energie in infruntarea pericolelor; indrazneala, temeritate, bravura, perseverenta.
Dupa Iisus Hristos: Voi sunteti sarea pamantului; iar daca sarea n-ar fi sarata, cu ce s-ar mai putea sara? La nimic nu serveste sa te arunci inainte si sa fii calcat in picioare. Voi sunteti lumina lumii; nu poti ascunde un oras pe un munte; nici nu se aprinde o candela ca s-o asezi sub obroc, ci in sfesnic, ca sa dea lumina tuturor celor din casa. (Matei 5: 13-15)
In focul luptei: Ieri am avut curaj sa lupt. Azi voi avea curaj sa inving. (Bernadette Devlin, activista catolico-politica in Irlanda de Nord) Dupa dervisii din desert: un grup de calugari de la Manastirea Sceta - intre ei, si marele staret Nicerius - treceau prin desertul egiptean, cand un leu le-a aparut brusc in cale. Inspaimantati, toti au rupt-o la fuga.
Multi ani dupa aceea, cand Nicerius ajunsese pe patul de moarte, un calugar spuse: „Parinte, iti aduci aminte de ziua cand ne-am intalnit cu leul? A fost singura data cand te-am vazut ca ti-a fost frica”. „Dar mie nu mi-a fost frica de leu.” „Atunci de ce-ai luat-o la fuga alaturi de toti ceilalti?” „Mi s-a parut mai potrivit sa fug o data de un animal, decat sa-mi petrec tot restul vietii fugind de vanitate.”
Intr-un discurs: Poporul trebuie sa intoarca spatele acelora care jignesc demnitatea umana si afirma ca unii trebuie sa fie maestrii, iar altii, servitorii. Pentru ca aceasta il face pe fiecare un animal de prada, a carei supravietuire depinde de distrugerea aproapelui. Daca vom face asa, vom crea o societate curajoasa, care ii va recunoaste si pe negri, si pe albi ca apartinand aceleiasi rase, ca fiind nascuti egali si avand aceleasi drepturi de libertate, prosperitate si democratie. Aceasta societate nu va trebui sa accepte niciodata reintoarcerea prizonierilor de constiinta (Nelson Mandela, care timp de 28 de ani a fost prizonier de constiinta si apoi a primit Premiul Nobel pentru pace, 10/12/1993)
In fata raului absolut: doi rabini incearca, prin toate mijloacele, sa aduca putina incurajare spirituala evreilor din Germania nazista. Timp de un an, desi morti de spaima, au inselat Gestapoul (politia secreta) si au tinut serviciul religios in mai multe comunitati.
Pana la urma, sunt prinsi. Unul dintre ei, ingrozit de ce avea sa i se intample, se roaga neincetat. Celalalt isi petrece toata ziua dormind. „Dar tu de ce dormi?”, intreaba rabinul cel speriat. „Nu ti-e frica? Nu stii ce o sa ni se intample?” „Mie mi-a fost frica pana cand m-au prins. Acum, ca sunt detinut, la ce bun sa te mai temi? Timpul spaimelor s-a terminat; acum incepe timpul curajului de a-ti infrunta soarta.”
Pe o plaja: Ce vezi in jur? Nici bucurie, nici curaj, numai spaima in seara asta asa de frumoasa. Spaima de a ramane singur, spaima de intunericul care umple imaginatia cu demoni, spaima de a nu face ceva in afara regulilor bunelor maniere, spaima de Judecata lui Dumnezeu, spaima de barfele oamenilor, spaima de a risca si de a pierde, spaima de castigul care te obliga sa convietuiesti cu invidia, spaima de a iubi si de a fi respins, spaima de a cere un salariu mai mare, de a accepta o invitatie, de a merge in locuri necunoscute, de a nu reusi sa vorbesti o limba straina, de a nu putea sa impresionezi, de a imbatrani, de a muri, de a fi observat pentru defectele tale, de a nu fi observat pentru calitati”. (In Paulo Coelho, „Demonul si domnisoara Prym”, 1998)
Conform unui intelept: Curajul se manifesta prin acte, nu prin vorbe; nu este nici atitudine flegmatica, nici aroganta, nici nebunie. Un om curajos este acela care indrazneste sa indeplineasca ceea ce crede ca e drept si suporta consecintele actelor sale - fie ele politice, sociale sau individuale.
Omul se poate supune altui om pentru doua motive: de frica pedepsei sau din dragoste. Supunerea din dragoste pentru aproapele tau este de o mie de ori mai puternica decat frica sau pedeapsa. (Mahatma Gandhi, 1869-1948)
Traducere de Gabriela Banu