Evenimentul Zilei > Social > A murit „Vodă Lăpușneanu”: actorul George Motoi!
A murit „Vodă Lăpușneanu”: actorul George Motoi!

A murit „Vodă Lăpușneanu”: actorul George Motoi!

Rolul vieții sale a fost cel din „Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu”. A mai jucat în „Trecătoarele iubiri”, „Pe aici nu se trece” și în „Marele singuratic”. A fost un actor care s-a respectat pe sine. A refuzat o grămadă de bani, pentru roluri mărunte în telenovele de duzină

Născut la 22 ianuarie 1936, George Motoi a văzut lumina zilei sub cerul limpede al Capului Caliacra din Bulgaria, dar s-a mutat de acolo, pentru că tatăl său, militar de carieră, a fost detașat după cedarea Dobrogei de Sud, în 1940. Nu a fost bulgar, ci român sadea, tatăl său fiind oltean și mama regățeancă. Primii pași spre actorie i-a făcut spunând „Tatăl nostru”. Era copil și mama sa îl ducea la biserică. La serbările de la școală chemat să recite poezii astfel s-a produs chemarea spre scenă, spre artă.

Actor cu șansă

După terminarea studiilor medii, a dat examen la Institutul de Teatru și a intrat din prima încercare. În 1958, ca elev preferat al profesoarei Irina Răchițeanu, termina institutul, plecând cu repartiție la Piatra- Neamț. Aici, împreună cu toți colegii de promoție, a pus bazele Teatrului Tineretului. „Actorul fără șansă nu reușește”, spunea de fiecare dată artistul. Timp de 30 de ani nu a avut vacanță, pentru că era foarte solicitat de cinematografie și televiziune. A avut peste 45 de roluri principale în tot atâtea filme, a fost actorul cu care regizoarea Malvina Urșianu a colaborat cel mai des, îndeaproape, și n-a avut răgazul să dorească sau să viseze la un personaj.


FOTO: Alături de doi mari actori ai teatrului românesc, Toma Caragiu și Fory Etterle FOTO: TNB„Trebuie să fii conștient de locul pe care-l ocupi într- o anume ierarhie valorică. Eu nu pot, după niște roluri precum cele din «Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu», «Adela», «Trecătoarele iubiri », «Pe aici nu se trece» sau «Marele singuratic», să joc rolul unui țigan în vreo telenovelă. Ar fi degradant. Nu vreau să cobor ștacheta, ar fi nedemn”, mărturisea George Motoi într-una discuțiile pe care le-am purtat împreună.


FOTO:   Alături de prima soție, actrița Cezara Dafinescu FOTO: TNBActorul Eugen Cristea a declarat pentru EVZ Pe maestrul Motoi l-am cunoscut mai întâi din filme, l-am văzut în «Serata», care mi-a plăcut foarte tare; era actorul fetiș al regizoarei Malvina Urșianu. Am fost întro relație foarte bună, am jucat împreună chiar de la debutul meu în teatru, pe 15 ianuarie 1981. Juca rolul principal în «Gimnastică sentimentală», iar eu îl jucam pe fiul lui. A fost un om în primul rând foarte talentat, apoi foarte cultivat, ceea ce hai să recunoaștem e mare lucru, mai ales în zilele noastre. Atent, elegant, educat, bine crescut. Îmi pare rău și sunt mai impresionat de dispariția lui decât arăt”.


FOTO: Gigliola Motoi, a doua sa soție, i-a stat alături actorului în ultimii ani de viață FOTO: ARHIVA PERSONALĂO frumusețe de om

Actrița Eugenia Bosânceanu, 90 de ani, cu care a jucat și în „Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu” ne-a spus: „George Motoi era un actor discret, liniștit, blând, cumsecade și că niciodată nu l-a auzit rostind vreo vorbă urâtă. Dacă toată lumea din teatru ar fi astfel, totul ar merge ca pe roate și ar fi deplină armonie. Vreau să vă spun că avea un stil de a ți se adresa care te impresiona. Niciodată cuvintele lui nici măcar nu te duceau cu gândul la o jignire, era incapabil de așa ceva. O frumusețe de om, unul cu totul special”.

Ion Besoiu a declarat pentru EVZ că l-a iubit și apreciat foarte tare pe George Motoi. „Am jucat împreună, desigur, și pot să spun că era extreme de serios, delicat, cultivat. Un actor cum rar întâlnești. Sunt răvășit de dispariția sa.”

Timp de 23 de ani, George Motoi a fost căsătorit cu Cezara Dafinescu și au o fiică, Raluca. Drumurile li s-au despărțit apoi, fiecare recăsătorindu-se. Cezara Dafinescu n-a reușit să rostească de la aflarea veștii decât un simplu „Dumnezeu să-l ierte!” Fiica sa, Raluca, a cerut tuturor să îndeplinească dorința tatălui său, aceea ca în jurul bolii de care suferea actorul să plutească discreția. Sicriul cu trupul neînsuflețit al actorului George Motoi va fi depus astăzi la capela Cimitirului Sfânta Vineri, înmormântarea fiind programată pentru vineri.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: