Evenimentul Zilei > International > A murit miliardarul care a schimbat fața planetei. Viața sa rămâne un mister
A murit miliardarul care a schimbat fața planetei. Viața sa rămâne un mister

A murit miliardarul care a schimbat fața planetei. Viața sa rămâne un mister

Preşedintele Samsung Electronics, miliardarul Lee Kun-hee, omul care a transformat compania sud-coreeană într-un gigant mondial al telecomunicaţiilor, a încetat din viaţă duminică la 78 de ani.

Preşedintele Samsung Electronics, miliardarul Lee Kun-hee, omul care a transformat compania sud-coreeană într-un gigant mondial al telecomunicaţiilor, a încetat din viaţă duminică la 78 de ani.

Cunoscut pentru modul său de viaţă solitar, Lee era la pat în urma unui atac de cord suferit în 2014.

El era considerat cel mai bogat om din Coreea de Sud, cu o avere estimată de revista Forbes la 20 de miliarde de dolari.

Viața sa din ultimii ani a fost înconjurată de mister, puţine informaţii despre starea de sănătate ajungând la urechile publicului.

„Preşedintele Lee a decedat la 25 octombrie având alături familia, inclusiv pe vicepreşedintele Jay Y.Lee”, se menţionează într-un comunicat al grupului Samsung, preluat de agențiile internaționale.

Sub conducerea lui Lee, Samsung a devenit cel mai mare producător de telefoane smart şi circuite integrate de pe planetă, cu o cifră de afaceri globală echivalentă cu o cincime din produsul intern brut al ţării.

„Preşedintele Lee era un adevărat vizionar care a transformat Samsung dintr-o întreprindere locală într-un lider global al inovării şi puterii industriale. Moştenirea sa va fi eternă”, se adaugă în comunicatul companiei.

Samsung este de departe cel mai mare dintre aşa-zisele „chaebol” sud-coreene, conglomerate controlate de familii şi aflate la originea spectaculoasei redresări a ţării după război, dar acuzate frecvent de legături opace cu puterea politică şi subminarea concurenţei.

Găsit vinovat de corupţie în 1996, iar în 2008 de corupţie şi evaziune fiscală, Lee a fost în cele din urmă condamnat doar cu suspendare, titrează Agerpres.

După criza cardiacă suferită în 2014, compania este condusă de fiul său, Lee Jae-yong, vicepreşedintele Samsung Electronics.

În 2017, şi Lee Jae-yong a fost condamnat la cinci ani de închisoare, fiind găsit vinovat de corupţie şi alte infracţiuni în legătură cu procesul fostei şefe a statului Park Geun-hye, pentru ca un an mai târziu să fie declarat nevinovat de acuzaţiile mai grave şi eliberat.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: