A murit faimosul istoric Vasile Lechinţan. Medicii n-au putut face nimic pentru el

A murit faimosul istoric Vasile Lechinţan. Medicii n-au putut face nimic pentru el

Cultura românească a pierdut un reprezentant de seamă odată cu moartea marelui istoric Vasile Lechinţan, fost angajat al Arhivelor Naționale din Cluj Napoca, instituţie la care a lucrat peste patru decenii.

Lechinţan a murit vineri dimineața, la Clinica de Neurochirurgie din Cluj Napoca, la care a fost transportat după ce a suferit un accident vascular depășit și inoperabil. Internat de urgență, el a fost operat de celebrul profesorul Ioan Ștefan Florian.

Din nefericie, reputatul chirurg a confirmat decesul marelui istoric. Conform presei locale, Lechințan a fost activ și după ce a ieșit la pensie. De asemenea, el era foarte apreciat pentru modestia atât de reprezentativă pentru personlitatea lui.

Unitatea naţiunii, tema care l-a preocupat toată viaţa

Istoricul a fost foarte pasionat de cercetările istorice şi mai ales de activitatea avută de populația românești în Transilvania ultimelor sute de ani. În discursurile sale îi plăcea să spună că „ţelul nostru, al românilor, este unitatea națiunii”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Istoricul Vasile Lechinţan este de mult cunoscut clujenilor pentru istoriile savuroase din trecutul Cetăţii pe care le scoate la lumina zilei în seriale publicate în presa locală ori în broşuri (în colaborare) precum Legendele Clujului.

Poveştile din Comoara lui Mitruţ au ca punct de plecare date reale culese de autor din documentele de arhivă pe care le cercetează de o viaţă. Clujul secolului al XVII‑lea coboară în pagină prin intermediul a trei copilandri. Clujeanul Mitruţ e călăuză «ocoşă» pentru Dan, puiul de ţăran ce-şi însoţeşte părinţii la târg, şi pentru Ian, copil de nobil polonez refugiat la Cluj din cauza prigoanei religioase din ţara lui.

Scriitorul Vasile Lechinţan

Cei trei descoperă străzi, oameni, întâmplări, locuri tainice, fiind spectatori curioşi şi actori de ocazie în felurite peripeţii, multe cu tâlc. Autorul intervine adesea, între paranteze, pentru a explica un cuvânt sau pentru a lega denumiri vechi de locurile de astăzi ale oraşului. O carte pentru copii, dar şi pentru oameni mari, plăcută şi instructivă”, a scris Irina Petraș pe coperta unei cărți scrise de Vasile Lechințan, atras şi de condei.

La rândul ei, reprezentanta Editurii Ecou Transilvan, Farcaş Nadia, a completat: „Dumnezeu să vă odihnească sufletul în pace și în lumina raiului. Ultima lansare de carte la care am avut onoarea să-l avem lângă noi pe domnul doctor în istorie Vasile Lechințan a fost pe data de 25 Iunie 2021 în Pruniș la Monografia satului Pruniș, de Emil Trif, apărută la editura Ecou Transilvan.

De acum înainte veți lucra în arhiva îngerilor. Îmi pare nespus de rău că a-ți plecat prea devreme, dar asta e viața. Vă mulțumesc  pentru minunata colaborare cu editura Ecou Transilvan și pentru munca imensă depusă pentru toți cei care v-au cerut ajutorul. Drum lin spre cer.”