„Partea turcă trebuie să înceteze să susțină acțiunile grupărilor teroriste și să le ofere arme”, a cerut într-un comunicat Ministerul rus al Apărării, care a denunțat atacurile lansate de armata turcă.

„Grupările teroriste au lansat mai multe atacuri masive’” împotriva poziţiilor siriene în regiunile Al-Nayrab şi Qaminas, la sud de Idlib, afirmă comunicatul citat de AFP.

Bombardiere Su-24 au lovit „formaţiuni teroriste” şi au permis armatei siriene să respingă atacul, distrugând „un tanc, şase vehicule blindate şi cinci vehicule de mare tonaj puternic înarmate”, se precizează în comunicat.

Diplomaţia rusă a reacţionat și ea prin purtătorul de cuvânt Maria Zakharova, care s-a declarat „foarte îngrijorată de sprijinul forţelor armate turce acordat combatanţilor”.

„Un astfel de incident încalcă acordurile ruso-turce (…) şi riscă să provoace o nouă escaladare a conflictului în această parte a teritoriului naţional sirian”, a adăugat ea.

Armata turcă a anunţat și ea că doi dintre soldaţii săi au fost ucişi şi cinci răniţi în urma unui atac aerian în provincia Idlib, atribuind acest atac armatei siriene.

Este pentru prima dată când Rusia, aliată cu Turcia în Siria, acuză regimul Erdogan că sprijină „grupări teroriste”.

În replică, Turcia a apelat la jocul său politic favorit „la două capete”, amenințând că se apropie de Statele Unite.

SUA ar putea trimite rachete Patriot în Turcia după uciderea unor soldaţi turci în atacuri atribuite regimului sirian în regiunea Idleb (nord-vestul Siriei), a declarat ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar.

„Există o ameninţare cu atacuri aeriene, cu rachete împotriva ţării noastre”, a declarat ministrul pentru CNN Turk. „Ar putea fi un sprijin cu Patriot”, a adăugat el, excluzând orice sprijin la sol acordat de trupe americane.

Turcia nu încearcă să „înfrunte” Rusia pe tema Siriei, unde o ofensivă a regimului în regiunea Idlib a intensificat tensiunile, a declarat de asemenea ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar.

„Nu avem nici o intenţie să înfruntăm Rusia”, a precizat ministrul pentru CNN Turk, adăugând că discuţiile cu oficiali ruşi vor continua. El a precizat că ţara sa va activa sistemele de rachete S-400 achiziţionate din Rusia.

Relațiile dintre Turcia și Statele Unite (amândouă, membre NATO) au devenit încordate în ultimii ani, odată cu apropierea regimului Erdogan de Moscova.

Achiziționarea de către Turcia a sistemelor antiaeriene ruse S-400 a turnat gaz peste foc, blocând colaborarea dintre Washington și Ankara în cadrul programului F-35.

Nu este exclus ca acum Donald Trump să încerce să profite de răceala apărută între Erdogan și Putin.

Te-ar putea interesa și: