Când va fi disponibil?

Punerea în circulație a vaccinului Moderna depinde de mai mulți factori și, potrivit managementului companiei americane, se așteaptă mai întâi aprobarea acestuia în regim de urgență. Într-o primă etapă, se așteaptă ca 20 de milioane de doze să fie disponibile în Statele Unite. Compania speră să fabrice aproape un milliard de doze în următorul an, pentru întreaga lume, și a anunțat că va face demersuri pentru aprobare și în alte țări interesate.

Aspecte încă neclare

Persistă însă neclarități importante referitoare la noul vaccin, spre exemplu încă nu se știe ce durată are imunitatea oferită de vaccin, fiind nevoie de încă o perioadă de evaluare. Ce se știe sigur până acum este faptul că asigură o anumită protecție grupelor mai în vârstă, care sunt și cele mai expuse riscului de deces.

De asemenea, nu se cunoaște nici dacă vaccinul oprește o formă severă a bolii sau blochează și răspândirea transmiterii virusului. Potrivit lui Tal Zaks, datele obținute până acum sugerează că imunitatea dobândită în urma vaccinului nu a furnizat dovezi că aceasta s-ar diminua odată cu vârsta.

Nu s-au raportat simptome severe în urma administrătrii, ci doar o oboseală de scurtă durată și dureri de cap. Potrivit  profesorului Peter Openshaw de la Imperial College London, aceste efecte indică faptul că „vaccinul lucrează eficient și creează un răspuns imun de calitate”.

Mai ușor de distribuit decât Pfizer

Ambele vaccinuri folosesc o abordare similară prin injectarea unei părți a codului genetic al virusului SARS-CoV-2 cu scopul de a provoca un răspuns imun în organism. Gradul de eficiență este relativ similar: 90% în cazul vaccinului Pfizer, 85% la vaccinul Moderna. Totuși, ambele teste clinice sunt în curs de desfășurare și cifrele finale ar putea cunoaște anumite modificări.

Unul dintre avantajele principale ale vaccinului dezvoltat de Moderna este faptul că nu are nevoie de condiţii de păstrare la temperaturi extrem de scăzute, ceea ce îl face mai uşor de distribuit. Moderna prognozează că vaccinul său va fi stabil la temperaturi standard cuprinse între 2-8 grade Celsius timp de 30 de zile şi ar putea rezista chiar şi 6 luni dacă este ţinut la minus 20 de grade Celsius.

În acelaşi timp, vaccinul Pfizer trebuie transportat şi stocat la minus 75 de grade Celsius, iar la temperaturi mai mari poate rezista doar 5 zile.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE