Evenimentul Zilei > Politica > A ÎNCEPUT evenimentul care comemorează 161 de ani de la dezrobirea romilor
A ÎNCEPUT evenimentul care comemorează 161 de ani de la dezrobirea romilor

A ÎNCEPUT evenimentul care comemorează 161 de ani de la dezrobirea romilor

A început evenimentul "Dezrobirea juridică și spirituală a romilor", care comemorează împlinirea a 161 de ani de la adoptarea primelor legi privind dezrobirea.

Deschiderea a avut loc la ora 10:00, în Sala Drepturilor Omului, în Parlament. 

Cel care a vorbit în deschidere și, totodată, care a condus agenda întâlnirii a fost deputatul grupului parlamentar al minorităților naționale și vicepreședintele Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale, Daniel Vasile. 

A fost prezentat un scurtmetraj în care a fost prezentată istoria romilor. 

Printre cei care au luat cuvântul a fost și liderul grupului minorităților naționale în Parlament, Varujan Pambuccian, care a declarat că "sunt patru domenii în care lucrurile stau prost în etnia romă: locuirea, Sănătatea, Educația și munca". El a adăugat că "îndreptarea acestor lucruri nu se face prin conferințe și strategii", ci investind în Educație. 

Deputatul ALDE, Varujan Vosganian, a luat și el cuvântul. Acesta a precizat că "cel mai mare obstacol în calea emancipării romilor este prejudecata majorității". 

De asemenea, printre cei care au mai luat cuvântul se numără ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, liderul grupului parlamentar USR, Nicușor Dan și deputatul PSD, Florin Manole. 

Articol în curs de actualizare.