A început apelul în dosarul fostului procuror „Portocală”. Declarațiile magistraților și polițiștilor dezvăluie mecanismul prin care acționa Mircea Negulescu

Mircea Negulescu, zis Portocală. Sursa foto: arhiva EVZ

La Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a început apelul în dosarul fostului procuror Mircea Negulescu, zis și „Portocală”, după ce primise o sentință de achitare în cauza în care era acuzat de fabricarea dosarului fostului deputat Vlad Cosma.

Declarațiile martorilor, magistrați, procurori și polițiști, dezvăluie mecanismul prin care procurorul Negulescu a acționat, iar cine nu dorea să colaboreze era transformat într-o țintă.

Spusele acestora arată cum au fost umiliți de „Portocală”, cum au fost puși să doarmă pe preș sau cum li s-a ordonat să urmărească ce anume făceau mai mulți magistrați.

Declarația foștilor procurori și polițiști

Liviu Tudose a povestit la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) cum a fost pus în arest, în aceeași încăpere cu un deținut aflat în sevraj și care l-a obligat să își petreacă noaptea pe preșul de la ușă.

„Inițial, imediat după reținere am auzit personal cum Mircea Negulescu instruia lucrătorii de la arestul central cu privire la celulele în care urmam să fim fiecare cazați. Cu ocazia introducerii 111 arest, șeful de tura al arestului ne-a spus că avem camerele pregătite de o săptămână și ca sunt dotate cu mijloace de supraveghere tehnică. În prima seara, după introducerea în celulă, în jurul orei 02:00, am fost luat în primire de către o persoană arestată preventiv, aflat în sevraj datorită substanțelor toxice, care fusese încunoștințat din timp că sunt procuror și care a proferat amenințări la adresa mea.

Mi-a spus cel aflat în sevraj să îmi petrec noaptea pe preșul de la ușă, ceea ce s-a și întâmplat. A doua zi, acesta a spus gardianului ca să facă bine să mă mute în altă camera, altfel o să mă ia de acolo mort”, a spus Liviu Tudose.

În declarația sa, acesta mai arată tratamentul inuman la care a fost supus pe perioada cât a stat închis, fiind nevoit să stea într-o celula fără căldură și fără condiții de igienă. De asemenea, saltelele pe care era nevoit să doarmă erau ude, iar frigul îi intra în oase.

O altă declarație este aceea a fostului director al Poliției Locale Cristinel Toader, care a spus că relația sa cu procurorul Negulescu s-a degradat în momentul în care acesta i-a cerut să facă lucruri în afara legii. „Și anume să-i dau informații despre viață privată a unor judecători, respectiv Nita Constantin, Daniela Popa, Tudoran, Savu Alina, Lupu de la Tribunalul Prahova. Aceste informații pe care i le-a solicitat domnul Negulescu Mircea se refereau la anturajul cu care judecători își petreceau concediile, locațiile unde își petreceau concediile, cine suporta contravaloarea concediilor.

Mi s-a solicitat să urmăresc tranzacțiile bancare ale judecătorilor în considerarea faptului că eu știam un funcționar de la Banca Transilvania din Ploiești. Mi s-a solicitat să-i urmăresc ziua pe traseul de la serviciu acasă pe acești judecători, toate acestea mi s-a solicitat pentru ca domnul Negulescu Mircea să vadă dacă găsește ceva compromițător, iar apoi să folosească aceste informații împotriva judecătorilor”.

Negulescu îi amenința pe oameni cu pistolul

Într-o altă declarație, dată de ofițerul de poliție Emanuel Saghel se arată cum „Portocală” folosea armele pentru a-i amenința pe ceilalți.

„Pot să relatez o situație pe care am cunoscut-o în mod indirect de la șeful meu Furtuna Constantin și care la rândul lui aflase în mod direct de la numitul Ungureanu Nicolae. Acesta din urmă a fost cercetat și arestat de Negulescu când era procuror la Parchetul Curții de Apel Ploiești. Astfel, Ungureanu i-a relatat șefului meu cu care se cunoștea din copilărie cum procurorul Negulescu în timpul anchetei i-a pus la cap un pistol cu glonț marca Glock (așa a identificat Ungureanu pistolul) spunându-i în gluma – așa s-a exprimat Negulescu – că așteaptă de la el informații despre Furtuna și Saghel”.

Și fostul șef al Direcției Generale Anticorupție Prahova, Constantin Ispas, a povestit la SIIJ cum procurorul Negulescu l-a amenințat și i-a le-a dat ordine jandarmilor să îl scoată din clădire cu cătușele la mână, știind că în față era foarte multă presă, potrivit luju.ro.