Evenimentul Zilei > Social > A ieșit la iveală noua faţă urâtă a deceselor de Covid. Cum s-a reorientat boala şi pe cine ucide, mai nou
A ieșit la iveală noua faţă urâtă a deceselor de Covid. Cum s-a reorientat boala şi pe cine ucide, mai nou

A ieșit la iveală noua faţă urâtă a deceselor de Covid. Cum s-a reorientat boala şi pe cine ucide, mai nou

Punctele fierbinți de Covid s-au mutat din orașele dens populate către regiunile rurale. De asemenea, boala a trecut de la afectarea disproporționată a adulților și a persoanelor cu afecțiuni la cei tineri. Multe dintre aceste decese au fost raportate în locuri care au fost în mare parte ferite de cele mai grave efecte ale bolii până acum.

Cel mai recent grup de 100.000 de decese este foarte diferit de primul, arătând cum s-a schimbat boala. Covidul alege oameni mai tineri, sudici, din mediul rural și în special rasa albă. Aceasta este categoria de oameni care mor de Covid-19 la ora actuală.

Cel mai recent val devastator de Covid al țării, alimentat de varianta Delta extrem de contagioasă, a arătat puterea virusului chiar și în fața creșterii vaccinărilor, cu peste 100.000 de decese raportate în ultimele trei luni în SUA.

Multe dintre aceste decese au fost raportate în locuri – și în populații – care au fost în mare parte ferite de cele mai grave efecte ale bolii până acum

O analiză NBC News a ceea ce s-a schimbat de la primele 100.000 de decese cauzate de Covid în SUA la cele mai recente 100.000 de decese arată schimbări geografice și demografice cheie în evoluția pandemiei. Punctele fierbinți de Covid s-au mutat din orașele dens populate concentrate în nord-est și pe coasta de vest către state din sud și mai multe regiuni rurale. De asemenea, boala a trecut de la afectarea disproporționată a adulților în vârstă și a persoanelor cu afecțiuni de bază într-un ucigaș mai nediscriminatoriu printre cei care nu erau vaccinați.

Cum s-a răspândit pandemia? NBC News a urmărit decesele raportate de Covid de la începutul pandemiei. Aici sunt vizualizate ponderea deceselor de Covid ajustate în funcție de populație dintr-un stat și modul în care această pondere s-a schimbat de la primele 100.000 de decese la ultimele 100.000 de decese.

Covidul atacă, mai nou, regiunile rurale

New York a avut cea mai mare pondere a deceselor cauzate de Covid în primele 100.000 de decese din țară. În cele mai recente 100.000, decesele de Covid s-au concentrat în mare parte în sud . Orașele au suportat greul primului val, dar ultimele 100.000 de decese de Covid au fost mai distribuite, iar punctele fierbinți s-au mutat în regiuni mai rurale.

Printre primele 100.000 de decese, persoanele cu vârsta de 75 de ani și peste reprezentau 83% din rata de deces ajustată în funcție de populație. Ponderea adulților de vârstă mijlocie și în vârstă, în special a celor cu vârsta între 55 și 74 de ani , a crescut în cele mai recente decese provocate de Covid.

Oamenii albi au reprezentat o pondere mult mai mare din cele mai recente decese, comparativ cu primele 100.000 de decese. Persoanele nevaccinate au reprezentat majoritatea covârșitoare în cele mai recente decese. Vaccinurile nu erau încă disponibile când SUA  și-au înregistrat primele 100.000 de decese cu Covid.

New York a fost epicentrul crizei de sănătate în timpul primului val al pandemiei

Afro-americanii și albii formează cote uriașe. Au existat, de asemenea, diferențe importante în structura rasială și etnică a deceselor recente din țară cu Covid. Afro-americanii și nativii americani au fost afectați în mod disproporționat de Covid anul trecut, dar oamenii albi au reprezentat o pondere mult mai mare din cele mai recente decese, comparativ cu primele 100.000 de decese, potrivit datelor Centrului Național pentru Statistică în Sănătate.

Ponderea deceselor a oamenilor albi cauzate de Covid a crescut cu mai mult de 16 puncte procentuale, crescând de la aproximativ 15% în primele 100.000 de decese la 32% în săptămâna încheiată pe 4 septembrie. Ponderea deceselor în rândul persoanelor de culoare a scăzut cu 10 puncte procentuale în aceeași perioadă, în timp ce ponderea latinilor din decesele cauzate de Covid a crescut cu aproximativ 5 puncte procentuale.

Schimbarea reflectă modul în care accesul și opiniile asupra vaccinurilor în cadrul comunităților s-au schimbat pe parcursul pandemiei, a declarat Katelyn Jetelina, epidemiolog și profesor asistent la Centrul de Științe ale Sănătății al Universității Texas din Houston.

„La început, când am început să întrebăm americanii dacă vor să se vaccineze, cel mai mare grup de așteptare a fost la adulții de culoare și hispanici”, a spus ea. „Cel mai mare grup „nu, nu voi primi niciodată un vaccin” a fost cel alb.

Oamenii tineri mor de Covid

Grupele de vârstă, în special cele între 55 și 74 de ani, au constituit cea mai mare parte a celor mai recente decese cauzate de Covid, o tendință distinctă în comparație cu etapele anterioare ale pandemiei. Printre ultimele 100.000 de persoane care au murit de Covid, persoanele de vârstă mijlocie reprezintă o pondere mai mare a deceselor atunci când sunt ajustate pentru populație. Printre primele 100.000 de decese, cei de 75 de ani și peste au reprezentat mai mult de 75% din ponderea deceselor ajustată în funcție de populație.

În schimb, adulții mai tineri și de vârstă mijlocie au purtat cea mai mare povară a deceselor recente cu coronavirus. Ponderea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 35 și 54 de ani și a celor cu vârsta între 55 și 74 de ani care au murit de Covid a crescut cu 6, respectiv 10 puncte procentuale.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.