A fost sau n-a fost prima bere în spaţiu? | VIDEO

Doi americani susţin că au înălţat la o altitudine de peste 27.000 de metri o cutie de bere. Ei zic că e "prima bere în spaţiu". Reacţiile nu au întârziat să apară.

Danny şi Rich au făcut un filmuleţ. Au legat de un balon meteorologic o ladă frigorifică în care au pus o doză de bere plină (într-o pungă vidată), o doză de bere goală (montată în exterior), o cameră video şi un aparat GPS. Apoi au lăsat toate astea să se înalţe. Înainte de "experiment", s-au dus la firma de bere cu pricina şi au zis (susţin ei) că nu vor bani, dar că vor folosi marca pentru a o duce până în spaţiu. A ieşit un viral care poartă numele "Prima bere în spaţiu" şi o întreagă avalanşă de comentarii în jurul veridicităţii filmului.

O dezbatere temeinică "E fake", zic cei mai mulţi comentatori care au văzut imaginile. Alţii merg atât de departe încât publică articole care diseacă din punct de vedere ştiinţific posibilitatea existenţei unei cutii de bere în spaţiu. Iar altora li se pare pur şi simplu amuzant şi atât.

Cert e că de pe 17 noiembrie, când a apărut pe internet "experimentul" celor doi americani, "prima bere în spaţiu" a ajuns pe mule canale media americane. Vineri cazul era dezbătut - evident, cu ironie - inclusiv pe CNN. Cercetând riguros cazul, jurnaliştii prestigiosului post de televiziune sugerează o idee care i-a fulgerat de fapt pe toţi: "prima bere în spaţiu" e de fapt o reclamă.

"Ziua în care băieţii spun că au lansat berea nu coincide cu cea în care compania de bere spune că a avut loc evenimentul. Mai mult, credem că unul dintre băieţi are o companie de marketing şi ar fi făcut o altă campanie pentru firma respectivă acum câţiva ani. Compania care produce berea a asigurat CNN că filmul e real, nu generat pe computer, şi că băieţii au venit la ei cu propunerea să facă asta fără a fi plătiţi. Dar e povestea lor - cum a spus cineva - un mic pas pentru omenire, un pas uriaş pentru alcoolici?", îşi pun, cu umor, întrebarea jurnaliştii americani.

Se caută berea în spaţiu La o scurtă documentare, aflăm că berea în spaţiu e o preocupare destul de serioasă, în ciuda tuturor ironiilor. Altfel, de ce oare ar fi insistat în cercetarea pe acest subiect berăria japoneză Sapporo, de exemplu? Blogul Huffington Post scrie că în 2008 compania japoneză s-a folosit în dezvoltarea berii care poate fi băută în spaţiu de tehnologie ce se găseşte pe Staţia Spaţială Internaţională. "Cu toate acestea, berea respectivă nu a fost consumată acolo", scrie site-ul. Discovery News aprofundează cam mult "fenomenul": "Există gravitaţie redusă care să menţină lichidul în stomac, dar tot ai nevoie să elimini dioxidul de carbon, berea pe nas sau gură. Aceasta, prieteni, e ceea ce se numeşte "un râgâit ud" - o experienţă explozivă care ar îngreţoşa pe oricine pluteşte în preajma ta".

Există totuşi speranţă pentru astronauţii care simt lipsa berii în misiunile lor, e ceea ce site-ul citat concluzionează. "Saber Astronautic Australia şi Berăria Four Pines şi-au unit eforturile să creeze prima "bere spaţială", care poate fi consumată atât pe Pământ cât şi dincolo de el". Se numeşte "Vostok", după primul zbor în spaţiu, din 1961. Şi se vinde la un preţ extrem de "pâmântesc", undeva la berăria cu pricina, cu 29$ australieni şase doze.

E totul susţinut ştiinţific inclusiv de Jason Held, directorul de la Saber, pentru site-ul News.com.au. "Gazele şi lichidele nu se separă în gravitaţie zero. Aşa că am redus carbonul şi am dat băuturii un gust mult mai puternic", zice serios Held.

Revenind la aventura cu iz publicitar a lui Rich şi Danny din SUA, Discovery News e ţintit să demoleze solemnitatea întregului eveniment. "Nu! Berea nu a ajuns în spaţiu", notează site-ul. Altitudinea de puţin peste 27.000 de metri la care ar fi ajuns berea nu e "nici măcar aproape de spaţiul cosmic". "Limita recunoscută unde se termină atmosfera şi începe spaţiul cosmic e de 67 de mile (107.8 km - n.r.) altitudine - o limită cunoscută drept "Linia Kármán". Din păcate, baloanele meteo nu ajung atât de departe. Dacă ar putea, NASA ar folosi baloane mari ca să ducă astronauţi în spaţiu". <object width="638" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/AXk9hogbHVk?version=3&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/AXk9hogbHVk?version=3&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>